Dostupni linkovi

Sahrana Gorbačova bez državnih počasti i Putina


Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov, koji je pokrenuo drastične reforme, doprineo okončanju Hladnog rata i ubrzao raspad Sovjetskog Saveza, sahranjen je 3. septembra na moskovskom groblju Novodevičje u porodičnu grobnicu pored supruge Raise.

Relativno skromnoj ceremoniji nije prisustvovao ruski predsednik Vladimir Putin.

Odbijanje Kremlja da proglasi državnu sahranu odražava nelagodu oko nasleđa Gorbačova koga pozdravljaju širom sveta zbog rušenja Gvozdene zavese ali ga u Rusiji mnogi krive za raspad Sovjetskog Saveza i nastale ekonomske teškoće u kojima su milioni ljudi zapali u siromaštvo.

Putin je 1. septembra položio cveće kod kovčega u bolnici u Moskvi u kojoj je Gorbačov umro. Kremlj je saopštio da predsednik Putin zbog prethodnih obaveza neće moći da prisustvuje sahrani.

Gorbačov koji je preminuo 30. avgusta u 92. godini će biti sahranjen na moskovskom groblju Novodevičje pored svoje supruge Raise posle ceremonije u Domu sindikata, zgrade blizu Kremlja koja je služila kao mesto državnih sahrana još od sovjetskih vremena.

Iako je izabrano to prestižno mesto Kremlj nije nazvao sahranu državnom sahranom, a portparol Dmitrij Peskov je rekao da će ceremonija imati "elemente" državne sahrane kao što je počasna straža i pomoć vlade u organizaciji. Nije precizirao na koji način će se ceremonija razlikovati od uobičajene državne sahrane.

Da je sahrana Gorbačova bila proglašena za državnu sahranu, Putin bi morao da prisustvuje i Moskva bi morala da pozove strane lidere , što je kako se čini bila nevoljna da učini zbog rastućih tenzija sa Zapadom usred invazije na Ukrajinu.

Jedini zapadni lider koji prisustvuje sahrani je mađarski premijer Viktor Orban.

On je odao počast Gorbačovu u Domu sindikata u Moskvi, gde je organizovana komemoracija.

Pre rata u Ukrajini, Orban je među evropskim liderima važio za nekog ko je imao bliske odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, dok je Mađarska jedina evropska zemlja koja je povećala isporuke gasa iz Rusije od početka sukoba.

Kremlj je, kako prenosi AFP, saopštio da tokom Orbanove posete Moskve nije planiran njegov sastanak sa Putinom.

Premijer Mađarske odaje počast Mihailu Gorbačovu, poslednjem lideru Sovjetskog Saveza u Moskvi tokom komemoracije u Domu sindikata u Moskvi, 3. septembra 2022.
Premijer Mađarske odaje počast Mihailu Gorbačovu, poslednjem lideru Sovjetskog Saveza u Moskvi tokom komemoracije u Domu sindikata u Moskvi, 3. septembra 2022.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Rusiji Džon Salivan (John Sullivan) prisustvovaće sahrani Gorbačova u Moskvi. Takođe se očekuje prisustvo ambasadora drugih zapadnih zemalja.

Skromna ceremonija sahrane Gorbačova razlikuje se od one 2007. godine Borisu Jeljcinu, prvom predsedniku posle raspada Sovjetskog Saveza koji je imenovao Putina kao svog izabranog naslednika i pripremio scenu da Putin postane predsednik Rusije kada se on povuče.

Putin koji je nekad žalio za raspadom Sovjetskog Saveza kao za "najvećom geopolitičkom katastrofom veka" izbegao je otvorenu ličnu kritiku Gorbačova, ali ga je više puta optužio za to što nije dobio pisane obaveze od Zapada kojim bi se isključilo širenje NATO-a ka istoku.

To pitanje je narušavalo odnose Rusije i Zapada decenijama i podstaklo tenzije koje su eskalirale kada je Rusija poslala vojne trupe u Ukrajinu 24. februara ove godine.

Gorbačov žrtva sopstvenih reformi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:15 0:00
XS
SM
MD
LG