Dostupni linkovi

Godišnjica sukoba u Dobrovoljačkoj: Nesuglasice i nakon 23 godine


Polaganjem bijelih ruža i paljenjem svijeća uz mirnu šetnju nekadašnjom Dobrovoljačkom ulicom u Sarajevu odata je počast stradalim pripadnicima JNA koji su ubijeni u koloni koja je napuštala grad 3. maja 1992. godine.

Delegaciju RS u kojoj su bili predstavnici političkog života, boračke populacije, kao i porodice žrtava predvodio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović. Podsjetio je na događaje koji su se zbili 2. i 3. maja koji su kako je kazao odnijeli 42 života.

Savanovićeva je poruka da se u prošlosti ne može živjeti.

“Mi ne živimo više u svijetu naših očeva, već naše djece i tome se moramo okretati. Uz dužno poštovanje naše prošlosti, bitnije je kuda idemo nego odakle dolazimo. Da poručim svim političarima u BiH da na njihovim odlukama počiva sudbina naših naroda i dobro moraju razmisliti dogovarati se, praviti kompromise da te odluke ne bi bile pogubne kao 90-ih godina”, rekao je on.

Haški tribunal ranije je ocijenio da je kolona vojnika JNA koja se kretala kroz Sarajevo bila "legitimna vojna meta”. Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv 14 osumnjičenih u predmetu Dobrovoljačka. Neprocesuiranje odgovornih kamen je spoticanja suživotu, smatra Željko Pantelić nekadašnji poručnik JNA koji je bio u koloni koja je zaustavljena ’92 godine u Dobrovoljačkoj.

“Poslije 23 godine niko nije odgovarao za zločine. Mi svake godine odavde šaljemo poruke mira, ali to što niko nije odgovarao je kamen spoticanja za budući suživot.”

Prethodno je služen parastos u Crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima.

Za neke članove delegacije brojno obezbjeđenje koje je osiguravalo ceremoniju odavanja počasti pokazatelj je da nisu dobrodošli, kao i da nisu sigurni.

Desetak metara dalje, pola sata prije dolaska delegacije iz RS pripadnici Zelenih beretki odali su počast i položili cvijeće poginulim braniteljima Armije BiH. Za njih je 3. maj, dan kada je odbranjeno Sarajevo.

Vahid Alić, predsjednik općinske organizacije Zelenih beretki Stari grad, kaže kako je ovaj datum vezan uz 2. maj i pokušaj osvajanja zgrade Predsjedništva BiH. Iako su navodi trebali nenaoružani napustiti komandu Druge vojne oblasti JNA to nije ispoštovano, nakon čega je došlo do pucnjave.

"U okršaju je poginulo šest pripadnika JNA a nekoliko ih je ranjeno i zarobljeno. Kasnije su ti zarobljeni razmijenjeni. Iritira nas najviše što govore da vršimo kontra demonstracije. Pa mi smo branili ovaj grad i to obilježavamo", naglasio je Alić.

I dok porodice tvrde da je broj žrtava 3. maja 1992. mnogo veći, podaci tadašnjeg generala JNA Milutina Kukanjca navode da je ubijeno šest vojnika JNA.

  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada 'Global Human Rights Award' i Unije novinara BiH 2003. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG