Dostupni linkovi

Godišnjica sukoba u Dobrovoljačkoj: Jedna ulica, dvije delegacije


Porodice ubijenih vojnika JNA
Porodice ubijenih vojnika JNA
Uz suze, cvijeće i svijeće u subotu je obilježeno stradanje pripadnika JNA u nekadašnjoj Dorovoljačkoj ulici u Sarajevu. Oko 70 članova porodica i zvaničnika iz RS na mjestu zaustavljanja kolone koja je napuštala grad prije 22 godine, zatražilo je kako kažu pravdu. Bogdana Tomović, majka ubijenog vojnika Zdravka Tomovića, je ponavljala kako samo to želi.

„Moj je Zdravko odrastao u ovome gradu i da on bude neka meta ovog grada i njegovi drugovi. Zašto? Tražim da mi neko odgovori kao majci“, koz suze govori Tomović.

I premijerka RS Željka Cvijanović došla je na obilježavanje godišnjice za koju kaže da je tamna mrlja pravosuđa.

„Prosto je nevjerovatno na koji se način procesuiralo ovo i na koji je način obustavljena istraga u ovom slučaju. Ako imate dokaze i brojne slike koje pokazuju tijela mladića koji leže po ovoj ulici, kakve to još dokaze treba da pridodamo? Ja bih voljela da na to sud odgovori i mislim da to nije političko pitanje, i mislim da treba da postoje pravni odgovori na sve zločine koji su se dešavali. A to što politika komentariše pravna dešavanja to je nešto sasvim drugo“, kazala je Cvijanović.
Pripadnici Zelenih beretki polažu venac poginulim saborcima
Pripadnici Zelenih beretki polažu venac poginulim saborcima
Brojno obezbjeđenje koje je osiguravalo nesmetan dolazak i ceremojinu odavanja počasti za zvaničnike i porodice pokazatelj je nesigurnosti i da nisu dobrodošli.

S druge strane ulice samo pola sata prije dolaska delegacije iz RS pripadnici Zelenih beretki odali su počast i položili cvijeće poginulim braniteljima Armije BiH. Ne protive se kažu obilježavanju stradanje vojnika JNA, već prekrajanju isrtorije.

Vahid Alić, predsjednik općinske organizacije Zelenih beretki Stari grad kaže:

„Mi nemamo ništa protiv da druga strana dođe i obilježi ako smatraju da treba, ali smatramo da su u velikoj zabludi. Dobro je poznato da je ovdje, u sukobu između pripadnika ARBiH, odnosno tadašnje Teritorijalne odbrane, Zelenih beretki i JNA stradalo šest pripadnika JNA. Ako neko pominje 46 upućujem ih na institucije i komande tadašnje JNA da im kažu kako i zašto i gdje su stradali."

Iako porodice tvrde da je broj stradalih znatno veći podaci tadašnjeg generala JNA Milutina Kukanjca navode da je ubijeno šest vojnika.

Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv 14 osumnjičenih u predmetu Dobrovoljačka. Haški tribunal ranije je ocijenio da je kolona vojnika JNA koja se kretala kroz Sarajevo bila "legitimna vojna meta".
XS
SM
MD
LG