Dostupni linkovi

Godišnjica napada na "Charlie Hebdo": Opasnost nije prošla


Francuski predsjednik Francois Hollande odaje počast ubijenim u napadima 7. siječnja 2015. godine, Pariz
Francuski predsjednik Francois Hollande odaje počast ubijenim u napadima 7. siječnja 2015. godine, Pariz

Prije točno godinu dana u terorisitičkom napadu na satirički magazin "Charlie Hebdo" (Šarli Ebdo) u Parizu je ubijeno 12 ljudi, uključujući dva policajca.

Među ubijenima je bio glavni urednik lista Stephane Charbonnier, te još trojica vodećih karikaturista. Francois Hollande je i u četvrtak ponovio da teroristi i dalje prijete Francuskoj, te da pokušavaju dovesti u pitanje način života i demokratske tekovine.

Francuzi su u četvrtak odali počast žrtvama terorističkih napada u siječnju prošle godine, svijesni da opasnost nije prošla.

Napadi u novembru, kada je ubijeno 130 ljudi, dodatno su uzdrmali javnost. Predsjednik Hollande u četvrtak je pozvao je na bolju suradnju francuskih službi sigurnosti kako bi se spriječili mogući novi napadi.

Hollande govori povodom godišnjice napada na "Charlie Hebdo"
Hollande govori povodom godišnjice napada na "Charlie Hebdo"

"Suočeni s tim protivnicima, bitno je da svaki dio - policija, žandarmerija, tajne službe, vojska, rade u savršenom skladu, s najvećom transparentnosti i da dijele sve informacije koje su im na raspolaganju", rekao je Hollande.

Sedmog siječnja prošle godine, dvojica braća Kuači upali su u redakciju satričkog časopisa pucajući na uposlene.

Postoje dvije glavne interpretacije motiva napada. Prema izjavama svjedoka napadači su tvrdili da im je cilj bio "osvetiti poslanika Muhameda" čije je karikature satirički magazin objavljivao, a druga verzija tumačenja jest da se napad odigrao zbog karikature lidera militantne Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) Abu Bakra al Bagdadija, objavljene nekoliko sati prije masakra.

Napad je izazvao oštre reakcije u Francuskoj i međunaronoj javnosti. Organizirane su demonstracije pod nazvom "Svi smo mi Charlie" kojima se davala podrška preživjelim članovima redakcije i pravu na slobodu izražavanja.

Hollande je isticao da su karikatirsiti "svojim utjecajem, drskošću i nezavisnošću dotakli generacije i generacije Francuza".

Cvijeće ispred zgrade nekadašnjeg uredništva lista "Charlie Hebdo", 7. siječnja 2016.
Cvijeće ispred zgrade nekadašnjeg uredništva lista "Charlie Hebdo", 7. siječnja 2016.

U Francuskoj su na snazi posebne mjere sigurnosti od siječnja. Bivša protuteroristička sutkinja Beatrice Brugere upozorila je da je Francuska ušla u jedno novo razdoblje u kojem napadaju bombaši samoubojice.

"Prijetnje su i dalje ozbiljne što smo vidjeli u napadima 2015. Iako tajne službe rade dobar posao, čak ni one ne mogu uočiti sve znakove opasnosti po sigurnost. I to je ono što jako zabrinjava", poručila je Brugere.

Izvanredno stanje može riješiti samo neke hitne probleme. No, terorizam više nije hitan problem, već dugoročan problem koji se ponavlja.

Dakle, važan je brz odgovor francuske vlade. Ona se politički i strateški mora nositi s terorističkim prijetnjama.

Satirički magazin "Charlie Hebdo" nakon ubojstva svojih glavnih karikaturista nastavio je izlaziti i dalje izazivajući polemike.

Naslovnica posljednjeg broja "Charlie Hebdoa"
Naslovnica posljednjeg broja "Charlie Hebdoa"

Posljednja naslovnica lista uoči godišnjice masakra na naslovnici je imala karikaturu ljutitog Boga s okrvavljenim rukama i kalašnjikovim na leđima.

"Godinu dana kasnije, ubojica je još uvijek u bijegu", pisalo je u naslovu.

To je naišlo na osudu Vatikana. Dnevni list L'Osservatore Romano ocijenio je da je naslovnica "za žaljenje", te da pokazuje nepoštovanje prema istinskim vjernicima svih vjera.

XS
SM
MD
LG