Dostupni linkovi

Policija ubila napadače na "Šarli Ebdo" i otmičara u Parizu, Oland pozvao na solidarnost


Francuski predsednik Fransoa Oland je u direktnom televizijskom obraćanju iz Jelisejske palate čestitao na hrabrosti žandarmeriji i policijskim snagama kao i ostalima koji su učestvovali u složenoj akciji "spašavanja života talaca i neutralizovanja terorista".

"Međutim, i dalje smo na oprezu i pozivam vas da budemo budni, jedinstveni i mobilizovani. Borićemo se protiv svega onoga što nas pokušava podeliti a naročito rasizam i antisemitizam. Oni koji su počinili ove napade nemaju nikakve veze sa islamskom verom. Mnogi čelnici vlada iz celog sveta okupiće se u nedelju na velikom maršu kako bi iskazali solidarnost. Pozivam sve Francuze da nam se priduže i pokažu vrednosti demokratije, slobode i pluralizma koje i Evropa zastupa", rekao je Oland.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun izjavio je da je sa olakšanjem primio vest o smrti braće Kuaši, odgovornih za napad na nedeljnik "Šarli Ebdo" u Parizu u kojem je ubijeno 12 osoba.

"Sa olakšanjem sam primio vest da su francuske vlasti ubile teroriste", izjavio je Ban tokom posete francuskoj misiji pri UN gde se upisao u knjigu žalosti.

Američki predsednik Barak Obama izrazio je solidarnost SAD s Francuskom, posle napada džihadista poslednjih dana u Parizu, naglašavajući univerzalne vrednosti poput slobode koje spajaju te dve države.

"Želim da Francuzi znaju da su SAD s njima danas, a biće i sutra", rekao je Obama u govoru u gradu Noksivilu, u americckoj saveznoj državi Tenesi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel učestvovaće u nedelju, 11. januara, u velikom maršu u Parizu koji će biti organizovan u čast žrtava napada na redakciju časopisa "Šarli Ebdo", objavio je nemački dnevnik "Di Velt".

Svoje prisustvo najavio je i španski premijer Marijano Rahoj, kao i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Britanski premijer Dejvid Kameron objavio je na svom tviter nalogu da je prihvatio poziv francuskog predsjednika da učestvuje u maršu u Parizu.

Podsetimo, tela pet ljudi, uključujući i napadača Amedija Kulibalija, koji je u jednoj jevrejskoj prodavnici na istoku Pariza držao taoce, pronađena su posle napada policije na to mesto, javlja agencija Frans pres (AFP), pozivajući se na policijske izvore.

Francuska policija ubila je u napadu Kulibalija, koji je, kako je ranije rečeno, očigledno bio povezan s braćom Šerifom i Saidom Kuašijem, osumnjičenim za napad na pariski satirični list "Šarli Ebdo" 7. januara, u kojem je stradalo 12 ljudi.

Agencija Frans pres navodi da još nije poznato da li su preostale četiri osobe ubijene u napadu policije na jevrejsku prodavnicu, ili su stradale ranije u petak, kada se oko 13 časova iz prodavnice začula pucnjava.

U napadu su ranjene četiri osobe, a bezbednosni izvori na koje se poziva Frans pres, navode da su one u teškom stanju.

(Video/Reuters: Ubijen otmičar)

Pariz: Ubijen otmičar i taoci
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00


Policija je u napad na jevrejsku prodavnicu krenula oko 17 časova, a istovremeno je počeo i napad organa reda na mesto druge talačke krize, u kojem su ubijena i braća Šerif i Said Kuaši.

Oni su se krili u jednoj štampariji u industrijskom gradiću Damarten-an-Goel, nedaleko od aerodroma "Šarl de Gol", severoistočno od Pariza, gde su držali taoca.

Izvori na koje se poziva agencija Frans pres naveli su da je talac kojeg su držali braća Kuaši spasen, i da je nepovređen. U akciji je ranjen jedan policajac.

Ranije je objavljena fotografija Hajat Boumediene, koja ima 26 godina i za koju se sumnja da je pomogla Koulibaliju u napadu u četvrtak.

Policija smatra da su njih dvoje povezani sa braćom Kuaši, osumnjičenima za ubistvo 12 lica u napadu na časopis "Šarli Ebdo".

Islamska država preuzima odgovornost

Dok u Pariz stižu poruke podrške, uglavnom pretočene u rečenicu "Je suis Charlie" (I ja sam Šarli), militanti Islamske države označili su napad na satirični magazin i ubistvo 12 ljudi "početkom velike kampanje terora s daljim ciljevima u Evropi i SAD".

"Počeli smo operacijom u Francuskoj, za koju smo preuzeli odgovornost", kazao je na džumi u jednoj džamiji u Mosulu, propovednik Islamske države Abu Sad al Ansari, dodavši: "Sutra će to biti Velika Britanija, Amerika, ali i ostali!"

Inače, braća Kuaši su u petak rano ujutro ukrali automobilu Parizu, razmenivši vatru s policijom.

Obojica su od ranije poznata i policiji i sudovima u Francuskoj. Rođeni su Francuskoj, roditelji su im Alžirci.

Jemenski sigurnosni izvori dali su informaciju da je Said 2011., posetio Jemen gdje je upoznao počivšeg propovednika al Kaide, Anvara al Avlakija.

(Video/Reuters: Ubijeni napadači na "Šarli Ebdo")

Ubijeni napadači na "Šarli Ebdo"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00


Šerif je 2008. godine osuđen za terorizam, zbog učešća u mrežama za slanje ratnika-džihadista koji su se u Iraku borili protiv američkih vojnika.

Braća Kuaši su na američkom popisu osumnjičenih terorista, i na listi onih koji ne mogu letiti u SAD.

Francuski mediji javljaju da postoji veza između napada na saobraćajne policajce u četvrtak u Monružu, u kojem je ubijena policajka, i masakra u "Šarli Ebdo".

Napadač na policajce i braća Kouši su deo iste mreže džihadista, javio je Rojters pozivajući se neimenovane policijske izvore.

Napad na francuski satirični list "Šarli Ebdo" desio se u sredu 7. januara i u njemu je ubijeno 12 ljudi, od kojih deset članova redakcije i dvojica policajaca.

Među ubijenima su neki od najvećih francuskih i svetskih karikaturista. Četvoro povređenih se još nalaze u kritičnom stanju.

"Šarli Ebdo" je levičarski satirični list, koji je na meti kritika radikalnih islamista došao nakon što je objavio karikature poslanika Muhameda.

XS
SM
MD
LG