Dostupni linkovi

Svjetski mediji: Opasnost od širenja desničarskog populizma


Skup podrške, Kijev, 2015.
Skup podrške, Kijev, 2015.

Priredila: Ena Stevanović

Svjetski mediji su zgroženi napadom na redakciju satiričkog magazine "Charlie Hebdo" koja se desila 7. januara u Parizu, ali istovremeno upozoravaju na opasnost od širenja opasnog desničarskog populizma u Europi.

The Guardian smatra da je napad na redakciju ovog lista zločin, a ne poziv na rat.

"Ako je svijet išta naučio od George W Busha, onda je to činjenica da je ogromna greška miješati zločin, ma koliko monstruozan on bio, sa ratom. Smirenost mora prevladati u ovom teškom periodu za Francusku i za čitavu Europu", naveo je The Guardian.

The Guardian, međutim, upozorava da bi ekstremisti širom Europe mogli pribjeći nasilju kako bi se "osvetili" muslimanima. U dvadeset i četiri sata nakon napada na "Charlie Hebdo" dogodilo se najmanje pet napada na muslimane u Francuskoj.

Stoga je izuzetno važno da se sve političke partije javno obavežu da francuska demokratija neće podleći teroru. Vjerske vođe i predstavnici svih vjera su pozvali na toleranciju, tvrdeći da islam ne može biti izgovor za bilo koga da počini ovako stravičan zločin.

Francuska, ali i druge europske zemlje, poput Grčke u kojoj je glas neonacističke stranke Zlatna zora sve jači, se moraju boriti protiv opasnog desničarskog populizma i ostati smirene, zaključuje The Guardian.

Napadači na "Charlie Hebdo" smatraju da su "osvetiti poslanika" odgovarajućom kaznom za blasfemiju - nasiljem.

Međutim, Fareed Zakaria iz The Washington Posta objašnjava da Kur’an zapravo ne propisuje nikakvu kaznu za blasfemiju i da je ideja da islam zahtijeva da se uvrede protiv poslanika kazne nasiljem potekla od političara i klerika koji su služili političkim režimima.

Islamski učenjak Maulana Wahiduddin Khan kaže: "blasfemija je predmet intelektualnih rasprava, a ne tjelesnog kažnjavanja", piše Zakaria.

Zakaria stoga smatra da je nužno ne samo osuditi zločin koji se dogodio u Parizu, već se pozabaviti izvorom problema.

"Nije dovoljno da muslimanski lideri osude osude one koji ubijaju zbog blasfemije ukoliko njihove vlade istovremeno podržavaju ideju kažnjavanja", navodi Zakaria.

U članku pod naslovom "Sloboda mora prevladati", britanski The Times poziva sve muslimanske lidere da svoje sljedbenike hitno upute na pravi put i upozorava na značaj francuskog jedinstva u ovom trenutku.

"Narod je dirljivo odgovorio na poziv na francusko jedinstvo. Francusko islamsko vijeće je pozvalo sve imame da osude svako nasilje u najvećoj mogućoj mjeri. U džamijama je održana minuta šutnje. Muslimanska djeca su nosila transparente sa poznatim natpisom ‘Ne u moje ime' ", piše The Times.

The Times piše da velika odgovornost leži na muslimanskim političkim vođama i navodi jednu kontroverznu političku ličnost,egipatskog predsjednika Abdel Fattah al-Sisija, koji je, čini se, shvatio da nešto treba promijeniti.

U svom prošlosedmičnom govoru pred imamima, al-Sisi je pozvao na "vjersku revoluciju" dodavši da je "nezamislivo da način razmišljanja koji muslimani smatraju najsvetijim čini čitav islamski svijet izvorom anksioznosti, opasnosti i razaranja".

David Brooks, autor New York Timesovog teksta pod nazivom "Ja nisam Charlie Hebdo" piše da se novinare magazina "Charlie Hebdo" s pravom slavi kao mučenike u ime slobode izražavanja, ali dodaje da se američka javnost mora suočiti sa realnošću.

"Da su pokušali objaviti svoj satirički magazin u bilo kojem američkom univerzitetskom kampusu u protekle dvije decenije, ne bi opstali ni trideset sekundi. Studenti i nastavno osoblje bi ih optužili za govor mržnje, a uprava bi im srezala budžet i ugasila magazin", piše Brooks.

Autor stoga napominje da, bez obzira na to što se piše po facebooku i twtteru, većina nas nije "Charlie Hebdo" jer se većina nas ne bavi takvom vrstom uvredljivog humora za koji se "Charlie Hebdo" specijalizirao.

"Većina nas ima složeniji pogled na stvarnost. Većina nas pokušava pokazati minimum poštovanja za ljude različitih vjeroispovijesti i uvjerenja i većina nas pokušava slušati i voditi razgovor, a ne vrijeđati", navodi piše Brooks.

Ukratko rečeno, Brooks upozorava na nužnost uspostavljanja ravnoteže između pristojnosti, poštovanja i kreativnosti i dobrog ukusa.

Američki The Wall Street Journal podvlači paralelu između Salmana Rushdie i Charlie Hebdoa.

"Salman Rushdie je napisao roman u kojem kritizira islam i zbog toga je bio osuđen na smrt. To je bila prva fetva koju je Zapad propratio. Šta znamo danas što nismo znali onda kada je Ruždi bio pod prijetnjom? Znamo da se ekstremni, militantni islamisti i dalje sukobljavaju sa liberalnim Zapadom. Međutim, Zapad mora shvatiti da njegove vrijednosti nisu ugrožene zbog straha koji ubojice nastoje širiti", zaključuje Peggy Noonan, autorica teksta.

XS
SM
MD
LG