Dostupni linkovi

Prva godina Kurtijeve Vlade


Aljbin Kurti premijer Kosova, tokom jedne konferencije za novinare u Prištini.
Aljbin Kurti premijer Kosova, tokom jedne konferencije za novinare u Prištini.

Godinu dana nakon formiranja Vlade na čelu sa Aljbinom (Albin) Kurtijem građani Kosova u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) kažu da ne vide pozitivne promene koje bi unapredile njihov život.

Kurti je novu Vladu Kosova formirao 22. marta 2021. godine, nakon ubedljive pobede njegovog Samoopredeljenja na prevremenim parlamentarnim izborima, sa preko 50 odsto glasova.

Ekonomska situacija godinu posle, kažu anketirani građani, je u još gorem stanju nego pre godinu dana, jer su poskupele osnovne životne namirnice.

"Haos" oko javnih konkursa

Drita Nuredini, medicinska sestra po profesiji, kaže da je situacija oko pandemije korona virusa prošle godine bila jako loša, te da je Vlada zbog toga zatražila dodatno angažovanje medicinskog osoblja, uključujući dodatno angažovanje medicinskih sestara.

Aljbin Kurti: Očekivali smo bolje rezultate na lokalnim izborima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:17 0:00

Tada je ona i zaposlena pri Univerzitetsko kliničkom centru Kosova. U međuvremenu se situacija oko pandemije stabilizovala a Nuredini tvrdi da se onda promenio i pristup Vlade prema radnicima koji su zaposleni u vreme kada je epidemiološka situacija bila loša.

Kako kaže, postoji mogućnost da dobije i otkaz iako je Vlada obećala da će povećati broj zaposlenih na Kosovu.

"Sada, kada im ne trebam, moram da idem kući. U svojoj zemlji moram da budem domaćica. Država me tera da budem domaćica ili da odem iz zemlje nakon 50 godina", kaže Nuredini.

Funkcioneri iz Vlade Kosova su u poslednja tri meseca u 2021. godini iznosili različite podatke oko povećanja broja zaposlenih.

Potpredsednik Vlade Besnik (Bislimi) Bisljimi je 20. oktobra 2021. rekao da je od marta iste godine zaposleno 9.300 ljudi, dok je premijer Kosova Aljbin Kurti decembra rekao kako je samo kroz Paket za ekonomski oporavak registrovano 10.000 novih radnih mesta.

"Možda neka (radna mesta) nisu nova već su formalizovana", rekao je on.

Krajem prošle godine, tačnije 31. decembra, ministar finansija i transfera Hekuran Murati je rekao da je, ako se uporedi septembar 2021. sa septembrom 2020. godine, više 25.000 radnih mesta.

"Ovih 25.000 radnih mesta, registrovanih u Poreskoj upravi Kosova, su direktan rezultat mera za ekonomski oporavak“, rekao je Murati.

Kosovska Agencija za statistiku još uvek nije objavila podatke o stopi zaposlenosti za poslednjih devet meseci u 2021. godini pa tako ne postoje zvanični podaci o broju zaposlenih u poslednjih godinu dana, od kako je premijer Kosova Aljbin Kurti.

U prvom kvartalu, odnosno u prva tri meseca u 2021. godini, stopa zaposlenosti je bila 29,4 odsto, dok je tokom 2020. godine iznosila 28,4 odsto.

Aktuelni premijer Aljbin Kurti je tokom predizborne kampanje obećao zdravu ekonomiju, sa više prostora za žene, mlade, dijasporu, zajednice, ruralne sredine, a posebno za one kojima je "potrebna veća podrška društva i države".

Sokolj Pljakoli (Sokol Plakolli), po profesiji reditelj, priseća se da je Kurti obećao da će sprečiti manipulacije na javnim konkursima, uključujući i one koji se objavljuju u institucijama za kulturu.

"Zapravo se desilo suprotno. Postaje haos. Ova Vlada je na vlast došla sa parolama 'lopovi u zatvor' i 'neće biti korupcije i reketiranja na javnim konkursima'. Realno, ne šalju prave lopove u zatvor, već odvode neke od njihovih maskota i od toga se pravi spektakl. Ne može biti krivo 50 osoba, neka počne suđenje, da se pokaže ko je kriv a ne da se pravi spektakl. Više je galame, ima više dima nego vatre i to je zabrinjavajuće", smatra Pljakoli.

Malo vremena da se ispune obećanja?

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u maju prošle godine, tokom predstavljanja programa njegove Vlade za naredne četiri godine, govorio o promenama koje će se izvršiti u sektoru obrazovanja. Pored ostalog, rekao je kako će u obrazovnim institucijama biti zaposleno 400 pedagoga i psihologa.

Antigona Imeri, koja je završila Psihologiju, kaže da ovo obećanje još uvek nije ispunjeno.

"Znam da je obećano i rečeno da će u svakoj školi biti psiholog i da će deca sa posebnim potrebama imati asistente. Ali, to još nije urađeno. Idem na praksu i vidim da je mnogim školama potreban psiholog. Dešava se da isti psiholog radi u dve škole a ima mnogo diplomiranih psihologa koji nigde ne rade", podvlači Imeri.

Sa druge strane, penzioner Avdi (Gjonbalaj) Đonbaljaj ocenjuje da aktuelni premijer Kosova nije mogao mnogo da uradi za godinu dana.

"Živim isto kao i pre godinu dana. Očekivao sam samo da će biti promena na bolje a velike promene je nemoguće napraviti za kratko vreme“, kaže on.

Srbi na severu: Živimo isto

Premijer Kosova Aljbin Kurti je pre više od godinu dana najavljivao uvođenje recipročnih mera prema Srbiji, kao prioritetno pitanje njegove Vlade.

Vlada Kosova je u septembru prošle godine uvela mere reciprociteta Srbiji oko registarskih tablica – što je izazvalo nezadovoljstvo pojedinih pripadnika srpske zajednice, uglavnom onih sa severa zemlje.

Zbog toga su lokalni meštani na dve nedelje blokirali i dva granična prelaza na severu Kosova, Jarinje i Brnjak. U cilju deeskalacije situacije, Kosovo i Srbija su postigli privremeni dogovor posredstvom Evropske unije. Ovaj dogovor predviđa da se belom nalepnicom prekrivaju državni simboli na registarskim tablicama dok se vozilom iz Srbije upravlja ne teritoriji Kosova i obrnuto.

Formirane su i radne grupe koje najkasnije do aprila treba da pronađu trajno rešenje oko registarskih tablica.

Ljubiša Petrović, trgovac iz Severne Mitrovice, navodi kako se od nove Vlade uvek očekuje nešto bolje.

"Međutim, ova je dala i manje, recimo oko ovih registarskih oznaka, čekanje na administrativnim prelazima. Srpski predstavnici su u manjini, ne očekujem da mogu da utiču na nešto jer su u manjini", kaže Petrović.

Maja Dimitrijević, domaćica iz Severne Mitrovice, navodi da od Vlade Aljbina Kurtija nije ništa očekivala.

"Živimo isto kao i pre Kurtijeve Vlade. Apsolutno je sve isto. Nisam imala nikakva očekivanja... Živim isto, bez posla, bez ičega. Znači, isto živim kao pre 20 godina, kao sada", kaže Dimitrijević.

Srbi južno od Ibra: 'Građani trećeg reda'

Srbi iz Gračanice kod Prištine, bar oni koji žele javno da govore, kažu kako nisu zadovoljni radom Vlade Kosova na čelu sa Aljbinom Kurtijem jer nije učinjeno ništa kako bi se unapredio život samih građana. Ima i onih koji smatraju da su Srbi diskriminisani od strane aktuelnog kosovskog premijera.

Jasmina je nezadovoljna zbog problema nezaposlenosti koji je, kako kaže, svake godine sve veći, a aktuelna Vlada, po njenom mišljenju, ništa ne preduzima.

"Ni ja ne radim, ni suprug ne radi, gde je bolje…uvek je isto", navodi ona i dodaje kratko da nije zadovoljna ni radom predstavnika Srba u Vladi Kosova.

Predstavnici srpske zajednice imaju deset zagarantovanih mesta u Skupštini Kosova, koja ukupno broj 120 poslanika. Još deset je rezervisano za ostale zajednice koje žive na Kosovu.

Premijer Kurti je u nekoliko navrata rekao da planira da pokrene dijalog sa kosovskim Srbima i da je taj dijalog važniji od onog sa Srbijom. Međutim, do tog dijaloga nikada nije došlo, makar ne zvanično.

Srđan, takođe iz Gračanice, kaže da "ništa nije dobro ni za njih ni za nas", aludirajući na kosovske Srbe i Albance. Kako kaže, premijer Aljbin Kurti nije uradio ništa kako bi se približio srpskoj zajednici na Kosovu. Dodaje da se oseća kao "građanin trećeg reda" a da aktuelnu vlast u Prištini to uopšte ne zanima.

"To nije samo za mene, ljudi tako misle", kaže Srđan i dodaje da politički predstavnici Srba u Kurtijevoj vladi ne mogu da se izbore za nikakva prava svog naroda.

Pokret Samoopredeljenje, na čijem je čelu Aljbin Kurti, osvojio je 50,28 odsto glasova na poslednjim vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara. Ima 58 mesta u Skupštini Kosova.

****Saradnja na tekstu Sandra Cvetković i Maja Fićović

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG