Dostupni linkovi

Kurti: Za održavanje srpskih izbora na Kosovu potreban dogovor Prištine i Beograda


Kosovski premijer Aljbin Kurti u Prištini 8. marta 2022.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti poručio je u ponedeljak uveče da je za održavanje srpskih parlamentarnih i predsedničkih izbora na teritoriji Kosova neophodan dogovor Prištine i Beograda.

Ponovio je da Kosovo svojim građanima, koji imaju i srpsko državljanstvo, ne želi da oduzme pravo glasa ali da se moraju poštovati Ustav i zakoni.

Istakao je i da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima zemalja Kvinte na Kosovu oko održavanja srpskih izbora.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Kurti je ovaj stav izneo na sastanku sa ambasadorima na Kosovu.

Međunarodna zajednica je u nekoliko navrata pozvala Kosovo da dozvoli otvaranje biračkih mesta u srpskim sredinama na Kosovu za izbore koje Srbija organizuje 3. aprila.

Kosovo 16. januara nije dozvolilo otvaranje biračkih mesta za glasanje na srpskom referendumu za izmene Ustava u oblasti pravosuđa. Kako je tada saopšteno, Srbi sa Kosova su mogli da glasaju putem pošte ili Kancelarije Beograda za vezu u Prištini ali su oni svoje pravo ipak iskoristili u nekom od pograničnih gradova u Srbiji.

U međuvremenu je šefica parlamentarne grupe vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje, Mimoza Kusari Ljilja (Lila) izjavila da Srbija još nije uputila zahtev Vladi Kosova za održavanje parlamentarnih i predsedničih izbora, te ponovila stav Vlade Kosova da se o tom pitanju može odlučivati samo na direktan zahtev Beograda.

Na to je odgovorio direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković uz navode da je “jedina prava namera (Prištine) da uslovljavanjem održavanja izbora pokušaju da nateraju Srbiju da prizna Kosovo”.

Srbija će zvanični stav povodom održavanja izbora na teritoriji Kosova izneti u utorak, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, “kada će biti odlučeno o narednim ključnim i presudnim koracima i odlukama”.

Poslanici u Skupštini Kosova su 15. januara usvojili i Rezoluciju protiv održavanja referenduma Srbije na teritoriji Kosova a njome se, pored ostalog, od Vlade traži da preduzme neophodne radnje kako bi se sprečilo kršenje suvereniteta i Ustavnog poretka Kosova.

Opozicione partije od Vlade Kosova traže da se poštuje usvojena Rezolucija i kada je u pitanju održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora.

Poslednji parlamentarni izbori, koje je Srbija organizovala u srpskim sredinama na Kosovu održani su 21. juna 2020. godine.

Tada je, po ustaljenoj praksi, misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu prikupljala glasačke listiće. Ova praksa prikupljanja glasačkih listića je ustanovljena 2017. godine, i postojala je dozvola kosovskih vlasti za tako nešto.

XS
SM
MD
LG