Dostupni linkovi

Glavni tužilac na Haitiju traži da se premijer optuži za ubistvo predsjednika


Arhivska fotografija: Ubijeni predsjednik Haitija Jovenel Moise
Arhivska fotografija: Ubijeni predsjednik Haitija Jovenel Moise

Glavni tužilac na Haitiju traži od sudije koji nadgleda istragu o atentatu na predsjednika Jovenela Moiseja da optuži premijera Ariela Henrija kao osumjičenog, te da mu zabrane izlazak iz zemlje.

U pismu sudiji Garry Orelienu, tužilac Ben-Ford Claude rekao je kako telefonski podaci pokazuju da je Henry u noći ubistva 7. jula dva puta razgovarao sa ključnim osumnjičenim za ubistvo Moiseja.

"Ima dovoljno kompromitujućih elemenata da se sudi Henriju i da se traži podizanje optužnice", napisao je tužilac Bed-Ford Claude. On je također rekao da su pozivi upućeni u 4:03 i 4:20 7. jula, te da dokazi pokazuju da je osumnjičeni Joseph Badio bio u blizini kuće predsjednika.

Navedeni osumnjičeni, Joseph Badio, bivši dužnosnik ministarstva pravosuđa kojeg je Henry javno i branio, sada se nalazi u bijegu.

Henriju treba biti zabranjeno “napuštanje nacionalnog teritorija, zračnim, morskim ili cestovnim putem zbog ozbiljne pretpostavke povezane sa ubistvom predsjednika”, napisao je Claude u pismu lokalnim institucijama zaduženim za migracije.

Chenald Augustin koji radi u odjelu za komunikacije kancelarije premijera rekao je da trenutno nemaju komentar, prenosi Reuters.

Premijer je prošle sedmice odbacio optužbe protiv njega rekavši da se radi o politiziranju.

Moise je ubijen 7. jula kada su napadači upali u njegovu privatnu rezidenciju u brdima iznad Port-au-Prince.

Ubistvo predsjednika dovelo je osiromašenu karipsku zemlju do još dubljeg previranja i političkog vakuma.

Izvor: Reuters, AP
XS
SM
MD
LG