Dostupni linkovi

Uhapšen 'ključni osumnjičeni' nakon ubistva predsjednika Haitija


Pripadnici sigurnosnih snaga razmjenjuju vatru sa naoružanim muškarcima pored policijske stanice Petion Ville u Port-au-Princeu 8. jula 2021. godine u akciji hapšenja osumnjičenih za atentat na predsjednika države
Pripadnici sigurnosnih snaga razmjenjuju vatru sa naoružanim muškarcima pored policijske stanice Petion Ville u Port-au-Princeu 8. jula 2021. godine u akciji hapšenja osumnjičenih za atentat na predsjednika države

Policija Haitija saopćila je u nedjelju da su uhapsili jednog od osumnjičenih nalogodavaca atentata na predsjednika zemlje Jovenela Moisea.

Radi se o Haićaninu, a vlasti ga optužuju za unajmljivanje plaćenika u cilju da smijeni i zauzme Moiseovo mjesto.

Moise je ubijen u srijedu rano ujutro u svojoj kući u Port-au-Princeu, a haićanske vlasti navode da je atentat izvela jedinica koja se sastojala od 26 Kolumbijaca i dva Haićanska Amerikanca, što je ovu karipsku državu uvuklo u dublju krizu.

Njegova supruga je ranjena i prebačena u Ameriku na liječenje.

Šef nacionalne policije Leon Charles rekao je na konferenciji za novinare da je uhapšeni, 63-godišnji Christian Emmanuel Sanon, početkom juna u pratnji angažovanih zaštitara doletio na Haiti privatnim avionom i želio da preuzme mjesto predsjednika.

Nije objasnio Sanonove motive osim što su rekli da su politički, ali je dodao da je jedan od zatvorenika po uhićenju kontaktirao Sanona. On je, zatim, kontaktirao još dvije osobe za koje policija smatra da su takođe ključni u planiranju atentata, dodao je Charles.

"Misija ovih napadača u početku je bila osigurati sigurnost Emmanuela Sanona, ali kasnije je misija promijenjena ... i oni su jednom od napadača uručili nalog za hapšenje predsjednika republike", rekao je Charles.

Javne evidencije pokazuju da je muškarac sa Sanonovim imenom radio kao doktor na Floridi, ali nije odmah bilo jasno je li riječ o istom čovjeku.

Nije bilo jasno zašto bi Sanon želio srušiti Moisea.

Washington je poslao tehnički tim na Haiti koji će procijeniti situaciju. Tim će se sastati sa tri haićanska političara od kojih svaki tvrdi da je legitimni lider zemlje.

Haićanska policija uhitila je 18 Kolumbijaca i 3 Američka Haićanina, uključujući Sanona, zbog ubistva, rekao je Charles. Pet Kolumbijaca još je na slobodi, a troje je ubijeno, dodao je.

Moiseovi čuvari će biti ispitani krajem ove sedmice, u pokušaju vlasti da utvrdi kako su napadači ušli u rezidenciju.

Osumnjičeni atentatori rekli su istražiteljima da su bili tamo kako bi zatvorili, a ne ubili predsjednika, izjavili su ranije u nedjelju Miami Herald i osoba upoznata s tim pitanjem.

Parlamentarni izbori trebali su se održati u oktobru 2019. godine, ali sporovi su ih odgodili, što znači da je gospodin Moïse vladao dekretom. Planirao je da održi referendum o predloženim ustavnim promjenama ovog septembra.

Ustav kaže da bi Parlament trebao izabrati drugog predsjednika. Ali, izmjene ustava, koje nisu prihvatili svi, sugerišu da bi premijer trebao preuzeti ulogu šefa države.

Haiti ima i privremenog premijera Claudea Josepha i novoimenovanog Ariela Henryja koji još nije položio zakletvu.

Oba tvrde da su zaduženi za vođenje zemlje.

U petak je grupa političkih stranaka potpisala rezoluciju kojom se proglašava novi predsjednik - Joseph Lambert - a gospodin Henry djeluje kao njegov premijer.

Izvor: Reuters, BBC
XS
SM
MD
LG