Dostupni linkovi

Ubijen predsednik Haitija, proglašeno vanredno stanje


Ubijeni predsednik Haitija Žovenelj Moiz
Ubijeni predsednik Haitija Žovenelj Moiz

Predsednik Haitija Žovenelj Moiz (Jovenal Moise) ubijen je nakon što je grupa neidentifikovanih ljudi tokom noći napala njegovu privatnu rezidenciju, rekao je privremeni premijer države Klod Žozef (Claude Joseph) 7. jula, prenosi Rojters.

Moizova supruga Martin (Martine) Moise, koja je ranjena u napadu nalazi se u bolnici, dodao je.

Nakon sastanka vlade premijer je proglasio vanredno stanje usled nejasnoća o tome ko bi trebao voditi zemlju.

Žozef je osudio ubistvo koje je nazvao "mrskim, nehumanim i varvarskim činom", navodeći da nacionalna policija Haitija i druge vlasti imaju situaciju u ovoj karipskoj zemlji pod kontrolom.

Ubistvo se dogodilo kasno u utorak usred produbljivanja političke i ekonomske nestabilnosti i porasta nasilja bandi u zemlji.

Strahovi od nereda u politički polarizovanom Haitiju suočenom sa sve većom glađu se šire. Dominikanska Republika je zatvorila granicu koju deli s Haitijem na karipskom ostrvu Hispaniola.

"Ovaj zločin napad je na demokratski poredak Haitija i regije," rekao je predsednik Dominikanske Republike Luis Abinader.

Atentat na haićanskog predsednika izazvao je šok i osudu lidera u Latinskoj Americi, Evropi i svetu, prenosi AP.

Lideri istovremeno pozivaju na smirenost i jedinstvo u ovoj karibskoj državi.

Nije odmah bilo jasno ko stoji iza atentata u zemlji koja je poslednjih godina postajala sve nestabilnija i nezadovoljnija.

Kolumbijski predsednik Ivan Duke (Duque) osudio je "kukavički čin" i izrazio solidarnost sa Haitijem. Pozvao je na hitnu misiju Organizacije američkih država „da se zaštiti demokratski poredak“.

Bela kuća je napad ocenila kao „stravičan“ i „tragičan“.

Portparolka Bele kuće Džen (Jen) Psaki rekla je da su SAD spremne da pruže pomoć Haitiju u trenutku kada je to potrebno.

„To je stravičan zločin i jako nam je žao zbog gubitka su koji (građani Haitija) pretrpeli, pošto su se mnogi jutros probudili čuvši ovu vest“, kazala je.

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) naveo je da je „šokiran i rastužen“ zbog smrti predsednika Moiza.


„Izražavamo saučešće njegovoj porodici i narodu Haitija“, napisao je Džonson na Tviteru. „Ovo je gnusan čin i u ovom trenutku pozivam na smirenost.“

Francuski ministar vanjskih poslova Jean Yves Le Drian (Žan Iv Le Drian) osudio je "kukavički atentat" i apelovao na smirenost.

"Zločin koji se dogodio u pogoršanoj političkoj i sigurnosnoj klimi mora biti rasvetljen. Pozivam sve aktere u haićanskom političkom životu na smirenost i uzdržanost", rekao je Le Drian u izjavi.

Španski premijer Pedro Sanćez (Sánchez) apelovao je tokom posete Letoniji na političko jedinstvo da bi se zemlja izvukla iz strašne traume kroz koju prolazi.

XS
SM
MD
LG