Dostupni linkovi

Izbjeglička kriza: Koliko su mladi regije spremni da pomognu?


Migranti u Sarajevu
Migranti u Sarajevu

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ovoga tjedna govorimo o migrantskoj krizi.

Posljednjih mjeseci sve više izbjeglica, migranata i azilanata sa Bliskog istoka tzv. Balkanskom rutom nastoji doći do zemalja zapadne Europe. Srbija je od samog početka korištena kao tranzitna točka na ovom putu, dok se Crna Gora i BiH tek odnedavno suočavaju sa masovnijim prilivom ljudi. Europa stišće obruč na svojim granicama, izbjeglice bježe od velikih problema u svojim državama, a zemlje Balkana teško se nose sa migracijama, i ne nalaze načina za humani prihvat ovih ljudi.

Pitamo mlade, što misle o izbjeglicama i migrantima koji prolaze kroz njihove zemlje, pomažu li im i kako komentiraju odnos države prema ovom problemu.

Prema podacima nadležnih, u Srbiji se trenutno nalazi oko 3.000 migranata koji borave u izbjegličkim centrima. Međutim, aktivisti koji rade na terenu kažu da nije zanemarljiv broj ljudi iz ratom zahvaćenih područja koji spavaju van službenih centara, po napuštenim objektima ili vedrim nebom. Prema procjenama nevladinih humanitarnih organizacija, ukupan broj migranata u Srbiji je oko 4.000, mada se te brojke svakodnevno mijenjaju. Mladi studenti sa kojima je razgovarao Dušan Komarčević kažu da suosećaju sa ljudima koji su bili prisiljeni da napuste svoje domove. Neki od njih smatraju da država treba više da pomogne ovim ljudima.

Mladi Beograda o odnosu prema izbeglicama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

U Bosnu i Hercegovinu je, prema procjenama vlasti, od početka ove godine ilegalnim putevima ušlo oko 5.600 izbjeglica. Dosta njih odlazi prema sjeverozapadu zemlje, blizu granice sa Hrvatskom. O njima se uglavnom brinu humanitarne organizacije, pa mladi Bihaća smatraju da je država trebala pravovremeno i adekvatnije odgovoriti ovom izazovu. Stavove mladih Bišćana ispitala je Dženita Duraković

Mladi BiH o odnosu prema izbeglicama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
Direktan link

Mediji u Crnoj Gori izvještavaju o blagom porastu broja migranata na granici sa BIH, a iz policije su ranije priopćili da je riječ o manjim, individualnim grupama ekonomskih migranata sa podrucja od Alžira i Maroka do Libije i Iraka. Crna Gora je za većinu samo tranzicijska ruta, a prema posljednjim podacima, u prihvatilištu za strance je trenutno oko dvjestotinjak tražilaca azila. Izvještava Jasna Vukičević

Mladi Crne Gore o odnosu prema izbeglicama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
Direktan link

U najnovijoj emisiji Glasom mladih govorimo i o tome imaju li učenici i studenti u BiH priliku za praksu, slušaćete o mladima Doboja koji novac za školovanje obezbjeđuju sezonskim poslovima, a čućete i kakva je socijalna karta mladih u Jajcu. Donosimo i intervju sa Lukom Nižetićem, splitiskim glazbenikom mlađe generacije.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 17.06.2018.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG