Dostupni linkovi

Glasanje o povjerenju Vladi: Ima li Đukanović zeca u šeširu?


Milo Đukanović u jednom od obraćanja poslanicima Skupštine Crne Gore, ilustrativna fotografija

Približava se glavni politički dogođaj u Crnoj Gori - glasanje o povjerenju Vladi koje je pokrenuo sam premijer Milo Đukanović. Ono će odrediti sva buduća dešavanja koja mogu voditi kao izlasku iz sve evidentnije političko-insitucionalne krize ili pak ozbiljno radikalizovati političke prilike. Glavni teret odluke po svoj prilici biće na opozicionoj Pozitivnoj Crnoj Gori, koja još nije zauzela eksplicitan stav, iako mediji uveliko spekulišu kako je premijer Đukanović dogovor sa tom partijom već postigao.

“Mislim da treba sačekati dan razgovora u parlamentu na tu temu i suočiti argumente. Ja to činim savršeno mirno, nekalkulantski i bez ikakve želje da sa bilo kim trgujem na tu temu.“

Bila je to izjava premijera Đukanovića u susret glasanju o povjerenju njegovoj vladi. Političko klupko u Crnoj Gori sa sve zategnutijim odnosima u vladajućoj koaliciji, sve usitnjenijom i nesložnom opozicijom, u kome Parlament i Vlada sve više gube na legitimitetu, po svemu sudeći biće raspetljano već na skupštinskoj sjednici 21. januara, kada bi 81 poslanik trebalo da se izjasni o povjerenju Đukanovićevoj vladi. Sa jedne strane, taj događaj iščekuje sa sa nestrpljenjem i zebnjom, a sa druge,sa olakšanjem da će konačno doći do raščišćavanja političke scene u kojoj više neće biti političkih skrivalica i partijskih maski.

U pozitivan ishod tj. opstanak vlade, uvjeren je Predrag Sekulić, poslanik Demokratske partije socijalista, najjače partije u državnoj skupštini. Svoj optimizam, kako kaže, bazira na mjerljivim rezultatima Vlade, kao što je pozivnica za NATO, kao ključni spoljnopolitički cilj.

Predrag Sekulić
Predrag Sekulić

“Ako govorimo o unutrašnjoj politici možemo govoriti o ekonomskom rastu koji je na nivou preko četiri odsto, što je uspješnije od većine zemalja regiona i od jednog velikog dijela zemalja Evropske unije.“

Kako će glasati u SDP – manjoj članici vladajuće koalicije, čiji su odnosi sa većim partnerom DPS-om, nakon gotovo 18 godina političkog zagraljaja već dugo u silaznoj putanji? Sudeći prema izjavi koju je šef poslaničkog kluba te partije Džavid Šabović prije dva dana dao TV Vijesti, Krivokapićeve socijaldemokrate nemaju dilemu.

“Poslanički klub SDP-a neće glasati za povjerenje vladi Mila Đukanovića. Jedva čekam da dođe taj dan i da će to biti početak nečega novog u Crnoj Gori, a to je ono što odavno pričam - početak nove, zajedničke vlade, zvali je kako god bilo, prelazna, tehnička, vlada stručnjaka, eksperata, koja ima samo taj jedan cilj da konačno pripremi poštene i prave izbore.“

Za lidera DEMOS-a Miodraga Lekića poželjan scenario u Skupštini bio bi pad aktuelne Vlade, što bi po njemu vodilo institucionalnom konsolidovanju i postepenom izlasku iz duboke političko-ekonomske krize i održavanju regularnih izbora. Dritan Abazović iz građanskog pokreta URA pak smatra da je realnija druga varijanta, a to je održanje Vlade i smjena Ranka Krivokapića sa čelne pozicije u parlamentu.

“Ono što izgleda realno jeste da će jedan dio opozicije, da ga tako nazovemo, podržati vlasti i da će najveću cijenu platiti gospodin Krivokapića onda i građani Crne Gore. Što se prvoga tiče,mislim da je to nekako očekivano iz razloga što Krivokapić već duže nije uspio da sam uradineki značajniji potez koji bi vodio ka onome što je obaranje režima Mila Đukanovića.“

Glasove podrške Đukanovićevoj vladi već su najavile politički predstavnici manjinskih zajednica u Crnoj Gori, a indirektno i Liberalna partija, dok je većina iz opozicije najavila glas protiv. No,na koju će stranu jezičak na vagi, po svemu sudeći zavisiće od Pozitivne Crne Gore, čiji je stav i dalje enigmatičan. Nikog od njenih predstavnika nijesmo uspjeli da dobijemo, dok mediji već danima ponavljaju frazu koja stiže iz Pozitivne, da će prilikom glasanja biti vođeni „državnim, a ne partijskim interesima“.

Na pitanje na koga zapravo DPS računa u podršci Đukanovićevoj vladi,ako njihovi dosadašnji politički saveznici iz SDP-a budu protiv, Predrag Sekulić nije želio da direktno odgovori.

Vjerujem da će se neki poslanici opredeljivati i mimo onoga što je opredjeljenje njihovih stranaka. Cijenim isto tako da postoji mogućnost da dobijemo i glasove kolega iz opozicije, jer je ne mali broj kolega iz opozicije veoma jasno saopštavao da su rezultati Vlade Crne Gore u dosadašnjem periodu bili vrlo impresivni.

Dritan Abazović
Dritan Abazović

Na kraju, Dritan Abazović iz URE plaši se da će premijer Đukanović, nakon što je to učinio u Vladi, u kojoj sjede dva ministra i pošto su izašla iz SDP-a, sada političku korupciju prenijeti i u sam parlament.

“Samim tim srozaće i još jednu instituciju koja je krovna politička i koja se tome odupirala, na kakav takav način. Drugo, vrlo negativno će uticati na ono što je dijalog koji je pokrenut u Skupštini vezano za izborni proces, bez kojeg neće biti slobodnih izbora. Nije nerealno da nakon toga idemo i na scenario opšteg bojkota u kome bi Đukanović sa svojim satelitima na izborima sam učestvovao. To će vjerovatno radikalizovati procese u zemlji. Mislim da neće dobiti naklonost međunarodne zajednice za takve dalje poteze, isnosiće najveću odgovornost za ono što bude slijedilo, a to je sigurno težak i mukotrpan period za crnogorske političke prilike.“

  • 16x9 Image

    Dimitrije Jovićević

    Novinarstvom se bavi od 1995, kada je počeo rad na BK Televiziji u Beogradu. Na RTV Crne Gore, koja je u to vrijeme bila prepoznatljiva po otporu režimu Slobodana Miloševića, prelazi 1998. godine. Od 2000. radi za podgoričko dopisništvo RSE i od tada je povremni prezenter u praškom studiju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG