Dostupni linkovi

Gradska izborna komisija u Beogradu poništila glasanje na dva biračka mesta


Detalj sa jednog biračkog mesta u Beogradu, 17. decembar 2023.
Detalj sa jednog biračkog mesta u Beogradu, 17. decembar 2023.

Gradska izborna komisija (GIK) donela je na sednici održanoj 20. decembra rešenje o poništavanju glasanja na dva biračka mesta na izborima za odbornike u Skupštini Beograda.
GIK je na istoj sednici usvojio rešenje da se rezultati na izborima za odbornike Grada Beograda ne mogu utvrditi na jednom biračkom mestu.

Dvadesetog decembra u 20 časova istekao je zakonski rok od 72 sata od zatvaranja biračkih mesta na podnošenje prigovora komisijama na svim nivoima – republičkom, pokrajinskom i lokalnom.

Najveća opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" zatražila je 18. decembra poništavanje izbora u Beogradu, tvrdeći da je pobeda vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu rezultat izborne krađe.

Neregularnosti tokom izbora na koje su ukazali domaći i strani posmatrači bili su povod za proteste ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu, koju koalicija "Srbija protiv nasilja" smatra nadležnom kao drugostepeni organ da poništi izbore u Beogradu.

Predstavnici te koalicije su na protestu održanom 20. decembra ispred zgrade RIK-a naveli da su prigovore podneli i GIK-u i RIK-u, kao i Pokrajinskoj izbornoj komisiji.

Miroslav Aleksić, jedan od lidera opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" izjavio je, obraćajući se okupljenima ispred RIK-a, da će pravnici te koalicije koji se nalaze u izbornim komisijama na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou zatražiti poništavanje izbora na svim nivoima.

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević ponovio je na sednici održanoj 20. decembra da ta institucija nije nadležna za poništavanje i ponavljanje izbora u Beogradu.

Građani Srbije glasali su 17. decembra na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u 65 gradova i opština, uključujući Beograd.

SNS je proglasila pobedu na svim nivoima.

XS
SM
MD
LG