Dostupni linkovi

Soros izdvaja milijardu dolara za borbu protiv 'potencijalnih i stvarnih diktatora'


George Soros
George Soros

Američki milijarder i liberalni aktivist George Soros obećao je milijardu dolara pomoći za stvaranje nove univerzitetske mreže kako bi se pomoglo civilnom društvu u svijetu u kojem sve više vladaju, kako ih on naziva, "potencijalni i stvarni diktatori", usmjeravajući žestoke kritike na račun američkih, ruskih i kineskih lidera.

89-godišnji filantrop rekao je, na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom Davosu, 23. januara, da će taj napor biti "najvažniji i najuporniji projekt mog života".

Soros je rekao da je čovječanstvo na prekretnici i da će narednih nekoliko godina odrediti sudbinu lidera poput predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa i njegovog kineskog kolege Xi Jinping, ali i samog svijeta.

"Živimo u transformacijskom trenutku u historiji. Opstanak otvorenih društava je ugrožen i suočavamo se s još većom krizom: klimatskim promjenama", rekao je milijarder rođen u Mađarskoj.

Ko su diktatori po Sorosu?

Soros je izrazio tugu zbog toga što su najveće svjetske sile, Sjedinjene Države, Kina i Rusija pod predsjednikom Vladimirom Putinom, "u rukama potencijalnih ili stvarnih diktatora, a redovi autoritarnih vladara nastavljaju rasti".

Soros je kritikovao Trumpa, rekavši novinarima na kraju govora da je američki predsjednik "prevarant", "krajnji narcis" i "negator klimatskih promjena".

Kritika Trumpove politike

Također napao je Trumpovu ekonomsku politiku, rekavši da je "uspio pregrijati ionako uspješnu ekonomiju. Pregrijana ekonomija ne može se predugo zadržati na tački ključanja".

"Da se sve ovo dogodilo uoči izbora, to bi osiguralo njegov reizbor. Njegov problem je što je do izbora još 10 mjeseci, a u revolucionarnoj situaciji to je cijeli život".

O novoj Univerzitetskoj mreži

Soros je rekao da će njegov novi projekat, nazvan Univerzitetska mreža otvorenog društva, biti međunarodna platforma za podučavanje i istraživanje kojoj će se postojeći univerziteti širom svijeta moći pridružiti.

Rekao je da će nastojati doći do "mjesta koja trebaju visokokvalitetno obrazovanje i zanemarenih populacija", kao što su izbjeglice, zatvorenici, Romi i drugi raseljeni narodi poput muslimanske manjine Rohingya u Burmi.

Mnogi desničarski populistički lideri srednje i istočne Evrope napadali su Sorosa zbog promocije liberalnih stavova u njihovim zemljama.

Sorošev Centralnoevropski univerzitet bio je primoran da napusti Mađarsku nakon pritiska vlade krajnje desnog premijera Viktora Orbana, koji je Sorosa ljutito osuđivao u više navrata.

Soros je rekao da je "najveći i najstrašniji pad" civilnog društva u svijetu u Indiji, gdje, kako kaže, premijer Narendra Modi "stvara hinduističku nacionalističku državu".

Soros je izrazio uznemirenost zbog predsjednika Kine za koga je rekao da je skoncentrisao vlast oko sebe, pokušavajući stvoriti "novi tip autoritarnog sistema i novi tip ljudskog bića, koji je spreman predati svoju ličnu autonomiju kako bi izbjegao nevolje".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG