Dostupni linkovi

Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o Siriji


Generalna skupština UN tokom glasanja o rezoluciji, Njujork, 3. avgust 2012.
Generalna skupština UN tokom glasanja o rezoluciji, Njujork, 3. avgust 2012.
Generalna skupština UN usvojila je u petak rezoluciju kojom se osuđuje bombardovanje
pobunjeničkih gradova u Siriji i kritikuje Savet bezbednosti UN zbog izostanka akcija u cilju okončanja sirijskog sukoba.

Rezolucija ima pre svega simbolično značenje, pošto za razliku od Saveta bezbednosti, Skupština može samo da da preporuke, ali joj je cilj da da pojača pritisak na Savet bezbednosti da preduzme akciju.

Arapske zemlje koje su sastavljale nacrt rezolucije odustale su od dva ključna predloga na insistiranje Rusije i Kine – zahteva da se sirijski predsednik Bašar Al Asad povuče sa vlasti kao i od poziva drugim državama da uvedu sankcije režimu u Damasku.

Od ukupno 193 zemalja članica, za rezoluciju je glasalo 133, među kojima su SAD i Francuska, 12 je bilo protiv, a 31 uzdržano.

U tekstu rezolucije se izražava žaljenje zato što "Savet bezbednosti nije uspeo da se saglasi o merama koje bi obavezale sirijski režim da poštuje odluke" koje je to telo donelo.

Sirijski ambasador u UN Bashar Ja'fari osudio je donošenje rezolucije i optužio Saudijsku Arabiju i Bahrein da napadaju Siriju dok u njihovim zemljama takođe postoji kršenje ljudskih prava.

"Ono što se dogodilo danas je očigledno i flagrantno licemerje onih koji su pokrovitelji ove rezolucije”, poručio je Ja'fari.

Istovremeno je u Moskvi zamenik sirijskog premijera Kvadri Džamil izjavio da odlazak sa vlasti sirijskog predsednika Bašara Asada ne bi rešio krizu u Siriji.

"Neophodan je dijalog, kako bi se našlo političko rešenje krize. Ali, ako Asad podnese ostavku, ko će voditi dijalog", rekao je Džamil.

Podele nepomirljive

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun u petak je u Generalnoj skupštini na početku rasprave o Rezoluciji, izrazio žaljenje zbog podela koje su blokirale akcije Saveta bezbednosti.

"Konflikt u Siriji je test za UN na kojem ne treba da se padne", rekao je on, i dodao da želi da Savet pokaže "sirijskom narodu i svetu" da je UN naučio lekcije iz Srebrenice.

On je zato pozvao velike sile da prevazidu "rivalitete" i da postignu razumevanje kako bi moglo da se deluje u Siriji.

Francuski ambasador i predsedavajući Savetu bezbednosti Gerard Araud rekao je da su “duboke podele” u Savetu bezbednosti nepomirljive u političkom smislu.”

Rusija je zajedno sa Kinom u Savetu bezbednosti do sada tri puta uložila veto na usvajanje rezolucije o Siriji kojima se osuđuje režim u toj zemlji.

Ruski stalni predstavnik u UN-u Vitalij Čurkin izjavio je danas da Moskva očekuje nastavak međunarodnih napora kako bi se sirijski konflikt rešio na miran način.

"Rusija će insistirati na zadržavanju mandata misije UN-a (u Siriji), koji, po našem mišljenju, igra pozitivnu ulogu u pokušajima da se zaustavi nasilje u Siriji i stvore uslovi za političko ješavanje krize", rekao je Čurkin, a prenela agencija Itar Tass.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je u međuvremenu ozbiljnu zabrinutost zbog 'pokušaja pobunjenika da preuzmu kontrolu nad sirijskim gradom Alepom'.

"Moskva je veoma zabrinuta zbog opasnog razvoja situacije, nasilja i provokacija, čiji je cilj da svirepost uzme maha i preobrazi se u građanski rat", dodaje se u saopštenju.

Prema najnovijim podacima Opservatorije za zaštitu ljudskih prava, od marta prošle godine, kada su počeli sukobi u Siriji, u toj zemlji život je izgubilo više od 20.000 ljudi, među kojima 14.000 civila.

Rezolucija je donesena dan pošto je specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju, Kofi Anan podneo ostavku na to mesto i osudio podeljenost među svetskim silama u Savetu bezbednosti po pitanju Sirije.
XS
SM
MD
LG