Dostupni linkovi

Istraživanje NVO: LGBT+ osobe u Srbiji i dalje izložene diskriminaciji


Građani i građanke Srbije koji su LGBTI+ orijentacije suočavaju se sa izuzetno visokim nivoom nasilja i diskriminacije, a država i dalje ne ulaže dovoljno napora da se ovakvo stanje promeni, pokazuju rezultati Godišnjeg LGBTI+ istraživanja 2020, koje su sproveli Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS i Gej lezbejski info centar GLIC.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu organizacije IDEAS, rezultati istraživanja upozoravaju da čak 77 posto ispitanih smatra da Republika Srbija ne vodi računa o položaju LGBTI+ građana i građanki.

“Tome u prilog govore činjenice da 82 posto ispitanika smatra da Srbija nije dobro mesto za život LGBTI osoba i da se tek 14 posto njih oseća slobodno da izrazi svoj identitet”, saopštili su IDEAS i GLIC.

Istraživanje je pokazalo da je 59 posto ispitanih navelo je da je u poslednjih godinu dana bilo izloženo nekom obliku nasilja.

“Posebno zabrinjava podatak koji ukazuje na učestalost seksualnog nasilja što prijavljuje 14 posto ispitanih. Emocionalno nasilje je i dalje najučestaliji oblik nasilja nad LGBTI+ osobama i doživelo ga je 56 posto učesnika i učesnica u istraživanju. Kada je u pitanju fizičko nasilje, pokazuje se isti nivo izloženosti kao i u prethodnom ciklusu istraživanja 2018. godine, tj. ovaj oblik nasilja prijavilo je osam posto ispitanih”, kažu GLIC i IDEAS.

Što se tiče položaja LGBT+ osoba u oblasti rada i zapošljavanja, 16 posto ispitanika u istraživanju je navelo da je u bilo diskriminisano tokom traženja posla u poslednjih godinu dana, dok 24 posto smatra da je bilo diskriminisano na radu.

“Međutim, uznemirava podatak da čak 92 posto učesnika i učesnica u istraživanju smatra da postojeći mehanizmi ne mogu da im garantuju zaštitu, dok 53 procenta smatra da poslodavci ne sankcionišu delotvorno diskriminaciju u radnom okruženju. Visok stepen nepoverenja LGBTI+ građana i građanki u državu i postojeće mehanizme zaštite od nasilja i diskriminacije, kao i nedovoljna informisanost ključni su faktori koji dovode do toga da LGBTI+ osobe nisu spremne da koriste raspoložive mehanizme zaštite”, saopštile su dve organizacije.

Kako se navodi u saopštenju, LGBTI+ građani i građanke su kao osnove zahteve prema državi izneli unapređenje zakonodavnog okvira, a pre svega regulisanje istoplonih zajednica, unapređenje mehanizama zaštite od nasilja i diskriminacije, podizanju svesti opšte populacije o ravnopravnosti i unapređenje uloge obrazovanja u oblasti razvoja tolerancije i zaštite od diskriminacije LGBTI+ učenika.

Istraživanje je sprovedeno povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

XS
SM
MD
LG