Dostupni linkovi

Gazprom kaže da nema plina kroz Sjeverni tok dok njemački partner ne izvrši 'popravku'


Plinovod Sjeverni tok 1 proteže se 1.200 kilometara ispod Baltičkog mora od ruske obale blizu ka Njemačkoj.
Plinovod Sjeverni tok 1 proteže se 1.200 kilometara ispod Baltičkog mora od ruske obale blizu ka Njemačkoj.

Viši izvršni direktor ruskog Gazproma kaže da kompanija neće nastaviti isporuku plina putem Sjevernog toka 1 sve dok njemački partner ne popravi, navodno, neispravnu opremu, što izaziva zabrinutost Evrope dok temperature padaju.

Iz partnerske kompanije Siemens Energy rečeno je da oni nisu dobili zadatak da urade ispravke, te su naveli da se kvar koji Gazprom navodi lako može popraviti i da to ne bi trebalo obustaviti isporuke.

Na ekonomskom događaju u Vladivostoku 6. septembra, zamjenik glavnog izvršnog direktora Gazproma Vitaly Markelov rekao je da “prvo moraju popraviti opremu” prije no što ponovo pokrenu isporuku plina.

Plinovod Sjeverni tok 1 proteže se 1.200 kilometara ispod Baltičkog mora od ruske obale blizu Sankt Peterburga ka sjeveroistočnoj Njemačkoj.

Otvoren je 2011. i putem njega može se prevesti maksimalnih 170 kubnih metara plina dnevno iz Rusije za Njemačku. No, već je radio sa samo 20 posto kapaciteta prije nego što su tokovi prošle sedmice zaustavljeni zbog održavanja.

Zapadni lideri optužili su Moskvu da koristi svoje zalihe energije kao oružje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je prošle sedmice rekao Evropljanima da se pripreme za tešku zimu jer "Rusija priprema odlučujući energetski udar na sve Evropljane ove zime.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Rusiju se decenijama optužuje da je prijete uskraćivanjem plina radi postizanja političkih ciljeva, ali sve do pokretanja invazije na Ukrajinu, nastojala je izbjeći prekide za većinu evropskih kupaca.

Zapadne sankcije i protupotezi Moskve rezultirali su strmim padovima ili prekidima za mnoge evropske zemlje koje inače ovise o ruskom plinu.

Moskva je više puta porekla da koristi zalihe energije kao oružje.

Zapadne zemlje raspravljale su o postavljanju gornje granice cijena koje se plaćaju za opskrbu energijom iz Rusije, a Moskva je rekla da će prestati prodavati svakoj zemlji koja uvede ograničenje.

Iako ruski plin još uvijek teče u Evropu preko Ukrajine, iako u smanjenim količinama, analitičari kažu da bi i te isporuke mogle biti prekinute zbog sukoba.

Rusija je do prošle godine činila oko 40 posto uvoza plina u EU, a evropske zemlje mjesecima se bore pronaći izvore opskrbe plinom.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG