Dostupni linkovi

Kremlj naložio Gaspromu da razradi šemu naplate gasa u rubljama


Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je Gaspromu da prihvati plaćanje u rubljama za izvoz prirodnog gasa u Evropu, a gasnom gigantu preostala su četiri dana da smisli kako da poveća prodaju od milijardu dolara, saopštio je Kremlj.

Nakon što je Zapad uveo sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, Putin je u sredu ispalio prvu veliku salvu odgovora Moskve na ono što Kremlj naziva objavom ekonomskog rata od strane Zapada.

Putin je rekao da Rusija, koja isporučuje 40 odsto evropskog gasa, očekuje plaćanje u rubljama, što je jedan od najoštrijih zaokreta u ruskoj energetskoj politici otkako su Sovjeti početkom 1970-ih izgradili gasovode do Evrope iz Sibira.

To je takođe potencijalna glavobolja za Gasprom, najveću svetsku kompaniju prirodnog gasa po rezervama.

„Postoji instrukcija Gaspromu od predsednika Ruske Federacije da prima uplate u rubljama“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je istakao da je Gaspromu, kompaniji koja je toliko moćna u Rusiji da se smatra "država u državi", ostala četiri dana da razradi sistem plaćanja u rubljama.

„Ova informacija će biti dostvljena kupcima Gaspromovih proizvoda“, rekao je Peskov.

Putin je rekao da su Sjedinjene Države i EU prekršile svoje obaveze i podrile poverenje u imovinu denominiranu u evrima i dolarima zamrzavanjem ruskih rezervi u inostranstvu.

„Apsolutno nema smisla isporučivati robu Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama za dolare, evre i druge valute“, rekao je Putin u sredu.

Rusija bi, kako je rekao, „počela“ sa gasom. Isplate će, rekao je Putin, biti prebačene u rublje u najkraćem roku.

Još uvek nije jasan mehanizam kojim će se do 880 miliona dolara dnevno izvoza ruskog gasa plaćati u rubljama. Evro čini 58 odsto izvoza Gasproma, dolari čine 39 a britanska funta oko 3 procenta.

Putinov potez je revolucionaran za tržište gasa: čak je i komunistički Sovjetski Savez prihvatao stranu valutu za svoj izvoz energije i nije odmah bilo jasno da li bi promena plaćanja u rubljama predstavljala kršenje ugovora.

Mnogi uvoznici su saopštili da dugoročni ugovori sa Gaspromom predviđaju da se plaća u evrima ili američkim dolarima, a ne u ruskim rubljama.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG