Dostupni linkovi

Vučić zahvalan Rusiji zbog stava o plaćanju gasa


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zahvalan portparolu Kremlja Dmitriju Peskovu na brizi u vezi sa mogućim problemima Beograda oko plaćanja ruskog gasa.

“Hvala Peskovu na tome, ruski mediji su objavili čim sam rekao da je za nas problem plaćanje u rubljama zbog nestabilnosti valute. Nadam se da ćemo i to uspeti da rešimo”, rekao je Vučić 24. marta za Televiziju Pink.

On je prethodno ocenio da su porast cena nafte i prirodnog gasa na svetskom tržištu usled krize u Ukrajini veliki problem koji postaje još veći nakon odluke predsednika Rusije Vladimira Putina da se ruski gas plaća u rubljama.

Komentarišući Vučićevu izjavu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 24. marta da razume taj stav i da će zabrinutost Srbije biti prioritet za Rusiju.

“To zaista može da bude problematična situacija. Bugarska je u ovom slučaju istupila neprijateljski prema nama i zato će morati da plaća u rubljama. Ali to istovremeno ne važi za Srbiju. To je problem koji treba rešiti”, prenela je ruska državna agencija TASS.

Vladimir Putin saopštio je 23. marta da Moskva uspostavlja paket mera za plaćanje u rubljama koji podrazumeva da će, kako je naveo, neprijateljske zemlje gas iz Rusije ubuduće morati da plaćaju u ruskoj valuti.

Srbija nije na listi država koje je Moskva po invaziji Ukrajine i uvođenju sankcija od strane Zapada okarakterisala kao neprijateljske.

Prema podacima republičke Agencije za energetiku, Srbija iz domaće proizvodnje podmiruje oko 13 odsto potreba za prirodnim gasom, dok ostatak uvozi od kompanije Gasprom iz Rusije, preko Ukrajine i Mađarske.

Srbija se nakon invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara nije pridružila sankcijama koje je Evropska unija uvela Moskvi. Vlasti u Srbiji su istovremeno podržale teritorijalni integritet Ukrajine. Beograd je 2. marta glasao za usvajanje rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG