Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odluka o Ganićevom pritvoru odložena do naredne sedmice


Protesti u Sarajevu zbog hapšenja Ejupa Ganića. Foto: Midhat Poturović
Viši sud u Velikoj Britaniji odgodio je za 11. mart donošenje odluke po žalbi na raniju sudsku odluku o odbijanju privremenog puštanja na slobodu nekadašnjeg člana Predsjedništva Republike BiH Ejupa Ganića, koji se već pet dana nalazi u pritvoru u Londonu.

U Sarajevu je više od hiljadu osoba protestovalo ispred ambasada Velike Britanije i Srbije u znak podrške Ganiću.

Damir Arnaut, šef Ganićevog pravnog tima, je rekao za RSE da je britansko Tužilaštvo u obavezi da dostavi dokaze protiv Ganića.

"Sud je jako kritikovao englesko tužilaštvo koje je danas istaklo da u ovom slučaju zastupa Srbiju i srbijanske interese zbog toga što, kako je sud rekao, njihov klijent do sada nije dostavio niti jedan dokaz na kojem se njihov zahtjev zasniva. Sud je dodijelio dodatnih šest dana tužilaštvu Engleske da dostavi dokaze od svog srbijanskog klijenta", rekao je Arnaut.

Demonstracije ispred ambasade Srbije u Sarajevu. Foto: Midhat Poturović
Arnaut je izrazio bojazan kako bi Srbija mogla dostaviti dokaze u kojima su sadržane neistine.

"Međutim, ono što je ohrabrujuće je da smo od suda zahtijevali da se nama bilo kakvi dokazi za koje znamo da ne postoje dostave barem dva dana ranije tako da ćemo biti spremni odgovoriti na sve srbijanske neistine ukoliko se pojave. Ali, s obzirom na jasne dokaze i proces koji je Haški tribunal proveo, mi smo uvjereni da ovdje nema nikakvih novih dokaza"
, rekao je Arnaut.

Ganiću su, kako je rekao Arnaut, odobreni i bolji uvjeti, te je sada u mogućnosti nesmetano komunicirati sa osobljem bh. ambasade u Londonu, kao i advokatskim timom, te porodicom.

"Odbrana je zločin"

Osnovne poruke koje su se čule sa protesta jesu da agresori hapse žrtve, te da je Srbija zahtjevom za hapšenjem i izručenjem učinila korak unazad u odnosima sa BiH.

„Britanija je više kriva nego što je Srbija sama. Srbija je jasna - traži relativizaciju svega što je ovdje bilo, želi da izjednači sve sudionike rata. To je nama jasno. Nije razumljivo ovo što rade Britanci. Zašto oni nama sad kvare te odnose? Oni su sada faktor kvarenja i naših unutarnjih odnosa sa Srbijom. Da su oni to odbili, ništa se ne bi desilo. Mi bismo sa Srbijom mogli nastaviti sklapati i druge sporazume. Ovako je sad situacija zaoštrena i, što je najgore, ovdje krila dobivaju neprijatelji zemlje,“ rekao je bivši član ratnog Predsjedništva BiH Ivo Komšić.

Na protestu je ponovljen i stav da je slučaj za koji se Ganić tereti u nadležnosti BiH, te da se Srbija ne bi smjela miješati u unutrašnje stvari zemlje.

Kopija naloga za hapšenje Ejupa Ganića: Izvor: Dnevni avaz
„Srbija treba već jednom da prestane da se miješa u unutrašnje stvari BiH. Građani BiH su sposobni da sami sa svojim i rukovodstvom i pravosudnim sistemom rješavaju svoje probleme unutar svoje zemlje,“
rekao je Avdo Hebib, predsjednik Patriotske lige BiH.

„Nisu Britaniji nepoznate posljedice agresije i zločina nad građanima BiH u proteklom ratu. Međutim, ni nama nije nepoznata politika Velike Britanije koja se u toku rata vodila protiv BiH“, dodao je Hebib.

Među demonstrantima bili su i studenti Ganićeve Škole za nauku i tehnologiju koji su, uz boračka udruženja iz FBiH, i organizatori protesta.

„Ovim činom je izrečeno cijeloj BiH da je odbrana svoje države zločin i da će njeni branitelji biti hapšeni i podvrgavani raznim neugodnostima. Sramota je što je Ejup Ganić uhapšen u zemlji sa kojom godinama pokušava da uspostavi, prije svega, obrazovne veze, ali i političke. Ovaj skandal i nepravda se moraju prekinuti u ovom trenutku“, rekla je Amela Bećarević, studentica Ganićeve škole.

Protest je trajao više od dva i pol sata, nakon čega su se demonstranti mirno razišli. Oko 70 pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo osiguravalo je protest. Nije zabilježen nijedan veći incident.

Poslušajte šta građani Sarajeva misle o Ganićevom hapšenju:*******

Šezdesettrogodišnji Ganić je uhapšen na aerodromu Hitrou u vezi sa optužnicom za ratne zločine kojom ga vlasti u Srbiji terete po komandnoj odgovornosti za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u aprilu 1992. godine. Bivšem članu ratnog Predsjedništva Republike BiH je u ponedjeljak određen pritvor do 29. marta.

Pravni eksperti u Srbiji procjenuju da postupak izručenja Ganića neće biti brzo završen. Iz Ministarstva pravde Srbije navode da se ubrzano radi na pripremi svebuhvatne molbe nadležnim organima Velikoj Britaniji za njegovo izručenje Srbiji.

Hapšenje je izazvalo pojačane političke tenzije unutar Bosne i Hercegovine, jednako kao i one na relaciji sa Srbijom.

Više o odnosima BiH i Srbije i cijelom slučaju oko hapšenja Ejupa Ganića možete pročitati u tekstovima:

Podrška Ganiću, pokrenuto pitanje zloupotrebe britanskih sudova
Slučaj Ganić neće uticati na odnose BiH i Britanije

Beograd ćuti o detaljima slučaja Ganić
Utrka BiH i Srbije oko izručenja Ganića
Šta se desilo u "Dobrovoljačkoj" 1992.?
Nastavak politike devedesetih?

Hapšenje produbilo jaz na bh. političkoj sceni
Ganićeva ekstradicija mogla bi da potraje
Ganiću određen pritvor
Robin Haris: Nadamo se da zahtjev Srbije neće biti odobren
Ganić demantuje da je priveden, Silajdžić oštro reagovao
Obustavljene "crvene potjernice" za slučaj "Dobrovoljačka"
Slučajevi Jurišić i Ganić: Različiti aršini bh. vlasti


O onome što se zaista dogodilo u Dobrovoljačkoj 3. maja 1992. godine, pročitajte u specijalnom prilogu Omera Karabega "Svjedoci rata" - Divjak za RSE o Dobrovoljačkoj, u kojem je Omer Karabeg razgovarao sa penzionisanim generalom Armije BiH Jovan Divjakom, koji je bio učesnik dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici.

Pogledajte i snimak dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici:

Dobrovoljačka ulica u Sarajevu - 1. dio
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG