Dostupni linkovi

Dogovor G7 za gašenje elektrana na ugalj do sredine 2030-ih


Dimnjaci elektrane na ugalj u SAD, 18. septembar 2021.
Dimnjaci elektrane na ugalj u SAD, 18. septembar 2021.

Ministri energetike i klime Grupe sedam (G7) razvijenih zemalja saglasili su se u utorak oko vremenskog okvira za postepeno gašenje elektrana na ugalj koje nemaju opremu za hvatanje emisija štetnih gasova, u značajnom koraku ka suzbijanju upotrebe fosilnih goriva.

Dvodnevni sastanak Grupe sedam u Torinu je prvo veliko političko zasedanje otkako je na klimatskom samitu UN COP28 u decembru obećana tranzicija s uglja, nafte i gasa.

G7 se obavezuje da će "postupno ukinuti postojeću nesputanu proizvodnju energije iz uglja u našim energetskim sistemima tokom prve polovine 2030-ih", navodi se u konačnom saopštenju.

Ipak, ostavljen je mali prostor za manevrisanje, navodom da bi zemlje mogle da prate "vremenski okvir koji je u skladu s održavanjem granice od 1,5 stepeni rasta temperature na dohvat ruke, prema smernicama zemalja za neto nultu (emisiju)".

U G7 su Francuska, Italija, Japan, Kanada, Nemačku, SAD i Velika Britanija. Pregovori oko fiksnog datuma su navodno bili nezgodni, pošto Japan – koji se u velikoj meri oslanja na ugalj – nije voljan da se obaveže.

Pariskim sporazumom iz 2015. godine zemlje su pristale da ograniče globalno zagrevanje na "znatno ispod" dva stepena u odnosu na predindustrijsko vreme, a ako je moguće sa sigurnijom granicom od 1,5 stepeni.

Da bi se održala granica od 1,5 stepeni Celzijusa, panel stručnjaka UN za klimu je rekao da emisije moraju biti smanjene skoro za polovinu ove decenije, ali one nastavljaju da rastu.

Posle najave G7, Institut za politiku klimatske analitike rekao je da je "2035. prekasno".

"Mnoge od ovih zemalja su se već javno obavezale na datume za postepeno ukidanje pre 2030. godine, a ionako imaju samo malu količinu uglja", rekla je Džejn Elis (Jane Ellis), šefica klimatske politike u tom institutu.

Ministri G7 su takođe razmatrali problematično pitanje zagađenja plastikom u jeku burne debate o tome kako da se osmisli sporazum za rešavanje te pošasti – smanjenjem proizvodnje ili podsticanjem reciklaže.

Ministri su naveli da "teže smanjenju i ako je potrebno obuzdavanju globalne proizvodnju plastike".

Plastični otpad se sada nalazi svuda, od vrhova planina do dna okeana, u ljudskoj krvi i majčinom mleku.

Četvrta i pretposlednja runda pregovora predvođenih Ujedinjenim nacijama za rešavanje globalnog zagađenja plastikom završena je u Otavi s prvim svetskim paktom za koji se navodi da će biti na dohvat ruke do kraja godine, ali bez ograničenja proizvodnje polimeri.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG