Dostupni linkovi

G7 odbacuje zahtev Rusije da plaća gas u rubljama


Zemlje G-7 su Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada. Na slici zastave zemalaja članica G7 i Evropske unije.
Zemlje G-7 su Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada. Na slici zastave zemalaja članica G7 i Evropske unije.

Grupa sedam velikih ekonomija složila se da odbije zahtev Moskve da plaća uvoz energenata iz Rusije u rubljama, rekao je nemački ministar energetike.

Robert Habek (Habeck) je rekao novinarima da su se "svi ministri G-7 u potpunosti složili da bi ovo (bilo) jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora", preneo je AP.

Habek je rekao da "plaćanje u rubljama nije prihvatljivo i apelovaćemo na kompanije da ne slede Putinov zahtev (ruskog predsednika Vladimira)".

Putin je prošle nedelje najavio da će Rusija zahtevati da "neprijateljske" zemlje plaćaju prirodni gas samo u ruskoj valuti. Naložio je centralnoj banci zemlje da razradi proceduru za kupce prirodnog gasa za kupovinu rublja u Rusiji.

Ekonomisti smatraju da je ovaj potez osmišljen da pokuša da podrži rublju, koja je pala u odnosu na druge valute otkako je Putin napao Ukrajinu 24. februara, a zapadne zemlje su odgovorile dalekosežnim sankcijama Moskvi. Ali neki analitičari su izrazili sumnju da će to funkcionisati, piše AP.

Na pitanje novinara ranije u ponedeljak da li bi Rusija mogla da smanji isporuke prirodnog gasa evropskim kupcima ako odbiju zahtev za plaćanje u rubljama, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da "očigledno nećemo isporučivati gas besplatno".

"U našoj situaciji, teško je moguće i izvodljivo baviti se dobrotvornim radom za Evropu", rekao je Peskov.

Zemlje G-7 su Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada.

XS
SM
MD
LG