Dostupni linkovi

Tri bivša čelnika elektrane u Fukušimi oslobođeni


Japan nakon zemljotresa i cunamina 2011.
Japan nakon zemljotresa i cunamina 2011.

Tri bivša rukovodioca japanske kompanije Tepko, koja je upravljala nuklearnom elektranom Fukušima, u četvrtak su oslobođeni na sudu. Ocijenjeno je da ne mogu biti smatrani odgovornim za posljedice nuklearne katastrofe do koje je došlo poslije velikog cunamija prije osam godina, javlja AFP.

Tužilaštvo je tražilo pet godina zatvora za nekadašnjeg predsjednika upravnog odbora kompanije Tokio elektrik pauer (Tokyo Electric Power, Tepko) Cunehisa Kacumatu, kao i dvojicu nekadašnjih zamjenika direktora Sakae Muta i Ičira Takekura.

Njih trojica su jedini kojima se sudilo u slučaju ovog incidenta, najveće nuklearne nesreće od one u sovjetskom Černobilu 1986. godine.

Nuklearna elektrana u Fukišimi pogođena je razornim zemljotresom i cunamijem koji su izazvali topljenje jezgra u tri reaktora u martu 2011. godine.

Oni su bili optuženi za nemar sa smrtnim ishodom jer nisu uzeli u obzir raspoložive informacije o opasnosti od cunamija jačeg od izdržljivosti elektrane.

Naime, teretili su se za smrt 44 pacijenata bolnice u Futabi, nekoliko kilometara od elektrane, tokom hitne evakuacije u ekstremnim uslovima, autobusom koji se više sati vrtio u krug. Taj napor se, za uglavnom starije pacijente, pokazao fatalnim.

Tužilaštvo je tvrdilo da su još 2002. godine šefovi bili upozoreni da bi veliki cunami, veći od 15 metara, mogao pogoditi postrojenje, ali odlučili su da ignorišu dokaze - i nisu povećali odbranu. Zbog cunamija je više od 470.000 ljudi evakuisano iz svojih domova, a skoro 18.500 je umrlo ili se vode kao nestali nakon ove katastrofe.

Tužioci su u dva navrata odbijali da krivično gone rukovodioce Tepka, tvrdeći da nema dovoljno elemenata za to. Međutim, građanski panel je 2015. ponovo pregledao slučaj i odlučio se za pokretanje postupka.

Desetine demonstranata okupili su se ispred tokijskog suda uoči presude.

"Ako ne čujemo osuđujuće presude, naši dugogodišnji napori da se slučaj iznese pred sud neće biti nagrađeni", rekao je za AFP Saki Okawara, koji je putovao iz regije Fukušime da bi čuo presudu.

Nisu zadovoljni ni iz ekoloških organizacija.

"Japanski pravosudni sistem je još jednom zakazao u odbrani prava desetina hiljada građana pogođenih nuklearnom katastrofom Fukušime Daiči 2011. godine", navela je ekološka organizacija Grinpis (Greenpeace) nakon presude.

Nesreća je dovela do potpunog gašenja svih nuklearnih reaktora u zemlji u maju 2012. godine. Uprkos anti-nuklearnom raspoloženju, nekoliko reaktora je vraćeno u pogon nakon prolaska posebnih sigurnosnih provjera, prenosi BBC.

Zemljotres, koji je 11. marta 2011. godine pogodio Japan bio je jedan od najjačih u svijetu i najjači u historiji Japana sa 9 stepeni po Rihteru.

Zemljotres je izazvao veliki cunami koji je pogodio istočnu obalu Japana.

Japan: Jak zemljotres izazvao cunami
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
Direktan link

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG