Dostupni linkovi

Japan danas zatvara posljednji od 50 nuklearnih reaktora


Hiljade Japanaca marširalo je danas pozdravljajući odluku o zatvaranju posljednjeg od 50 nuklearnih reaktora noseći transparente u obliku ribe, simbola borbe protiv nuklearne energije.

Japan će prvi put u posljednje četiri decenije biti bez struje dobijene od nuklearne energije kada se isključi reaktor u nuklearki Tomari, na sjevernom ostrvu Hokaido.

"Ovo je istorijski dan", rekao je Masaši Išikava okupljenima u Tokijskom parku od kojih su neki nosili tradicionalni "koinobori", transparent u obliku šarana za Dan djece, koji je postao simbol pokreta protiv nuklearne energije.

Aktivisti kažu da je sasvim odgovarajuće da Japan danas zatvara reaktor na Dan djece zbog abrinutosti posljedica radijacije na djecu nakon tragedije u Fukušimi. Radijacija iz Fukušime još uvijek odlazi u vazduh i vode.

Japan je ugasio posljednji reaktor u okviru napora da se nakon havarije nuklearke Fukušima u martu 2011. i cunamija pospješe mjere bezbjednosti.

Od tragedije u Fukušimi, svi reaktori u zemlji su zatvoreni zbog rutinskih popravki i održavanja. Svi moraju da prođu testove protiv zemljotresa i cunamija, a lokalne vlasti moraju da daju svoje odobrenje za ponovno reaktiviranje nukelarki.

Vlada sa svoje strane upozorava da je potrebno pokrenuti reaktore što je prije moguće najavljujući nestanke struje i povećanje emisija ugljenika jer će se Japan morati vratiti nafti i gasu kao ključnim energentima.
XS
SM
MD
LG