Dostupni linkovi

Sud oslobodio upravnike Fukušime


Oštećenja u u nuklearnoj centrali Fukušima nakon zemljotresa i cunamija, 16.03.2011.
Oštećenja u u nuklearnoj centrali Fukušima nakon zemljotresa i cunamija, 16.03.2011.

Tri bivša rukovodioca japanske kompanije Tepko, koja je upravljala nuklearnom elektranom Fukušima, danas su oslobođeni na sudu pošto je ocenjeno da ne mogu biti smatrani odgovornim za posledice nuklearne katastrofe do koje je došlo posle velikog cunamija pre osam godina, javlja AFP.

Njih trojica su jedini kojima se sudilo u slučaju tog incidenta, najveće nuklearne nesreće od one u sovjetskom Černobilju 1986. godine. Cunami je teško oštetio nuklearnu elektranu Fukušima 11. marta 2011.

Oni su bili optuženi za nemar sa smrtnim ishodom jer nisu uzeli u obzir raspoložive informacije o opasnosti od cunamija jačeg od izdržljivosti elektrane.

Tužilaštvo je tražilo pet godina zatvora za nekadašnjeg predsednika upravnog odbora kompanije Tokio elektrik pauer (Tokyo Electric Power, Tepko) Cunehisa Kacumatu, kao i dvojicu nekadašnjih zamenika direktora Sakae Muta i Ičira Takekura

Oni su se teretili za smrt 44 pacijenata bolnice u Futabi, nekoliko kilometara od elektrane, tokom hitne evakuacije u ekstremnim uslovima, autobusom koji se više sati vrteo u krug. Taj napor se za uglavnom starije pacijente pokazao fatalnim.

Tužioci su u dva navrata odbijali da krivično gone rukovodioce Tepka, tvrdeći da nema dovoljno elemenata za to. Međutim, građanski panel je 2015. ponovo pregledao slučaj i odlučio se za pokretanje postupka.

"Japanski pravosudni sistem je još jednom zakazao u odbrani prava desetina hiljada građana pogođenih nuklearnom katastrofom Fukušime Daiči 2011. godine", navela je ekološka organizacija Grinpis nakon presude.

Japan: Porastao nivo radijacije u nuklearki Fukušima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

XS
SM
MD
LG