Dostupni linkovi

Regionalni fudbalski turnir za djecu: Talenata ima, nedostaje "sluha"


Regionalni fudbalski turnir za dječake
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
Direktan link

Regionalni fudbalski turnir za dječake

U Sarajevu je protekle sedmice održan drugi Regionalni fudbalski turnir za dječake. Na kupu, koji je okupio oko 900 mladih fudbalera iz Bosne i Hercegovine i zemalja susjedstva, učestvovale su 64 ekipe. Namjera ove manifestacije koju je organizovao Sportski klub „Mlade nade“ je druženje mladih i razvijanje sportskog duha.

Fudbalski stadion na sarajevskoj Otoci bio je mjesto susreta i trodnevnog takmičenja sportskih talenata iz cijele Bosne i Hercegovine i regije, kaže za RSE direktor turnira Dalibor Nedić.

„Zna se da je Sarajevo uvijek bilo otvoren grad za sve ljude dobre volje. Želimo da pokažemo regiji, Evropi, pa i svijetu, da je Sarajevo jedan normalan grad, da djeca mogu da se druže, da se ruše ti zidovi ako uopšte i postoje, da se grade normalni odnosi, da se prave sportski kontakti, da napravimo jednu lijepu pozitivnu priču, koja bi rasla iz godine u godinu“, istakao je Nedić.

Utakmice su bile raspoređene prema starosnoj dobi malih fudbalera, godišta 2001. do 2004. Tako su drugog dana snage odmjerili desetogodišnji igrači, a među njima Pavle Šarčević iz Niša, te Adi Alić iz Tuzle.

„Lepo je sve. Sviđa mi se – treniram i učim. Odigrali smo jednu utakmicu i izgubili smo 1:0. Sad odmaramo, posle ove utakmice sledi druga“, priča Pavle.

„Prednost igranja i sportova je da se putuje, da se družiš s nekim drugim igračima iz druge zemlje, da se upoznaš i da lijepo ti bude“, kaže Adi.

U vrijeme ekonomske krize, kada se krešu budžeti za sve ono što nije politika, izuzetno je teško razvijati mlade sportske snage. Bez potrebne infrastrukture, kao i novčane podrške, otvoriti jednu školsku ustanovu jednako je nemogućoj misiji, ističe direktor Sportskog kluba „Bambi“ iz Tuzle Enes Mešanović.

„Teško je pokucati nekom na vrata, pogotovo nekim institucijama u državi, da to podrže, jer niko nema sluha, vjerujte. Moram biti iskren i konkretan – niko nema sluha za ovo. Ako mi ne budemo imali za ove stvari sluha – da sklonimo djecu s ulice, od raznih poroka, što je prevashodno prva stvar, pa tek onda učenje prvih fudbalskih koraka – nećemo daleko dogurati", navodi Mešanović.

Zdravi temelji za budućnost

Slična situacija je i u Srbiji, ističe trener Fudbalskog kluba „Red Star“ iz Niša Slobodan Ristić.

„U celom okruženju je isto, u Srbiji, Hrvatskoj, i u Makedoniji, Bosni. Svuda je slična situacija. Najveći problem su materijalna sredstva i uslovi koje možemo da pružimo deci. Pričao je kolega malopre, jedan od retkih koji je uspeo da omogući svojoj školi fudbala teren sa veštačkom travom – to su neki uslovi za rad koji su adekvatni tom uzrastu. Muka je svuda, pre svega se to odražava kroz tu materijalnu situaciju, ali snalazimo se. Talentovane dece je bilo i biće uvek na ovim prostorima, tako da sa te strane nema zime, samo kad bismo im još omogućili bolje uslove za rad – bilo bi idealno“, rekao je Ristić.

Igrajući u hrvatskom Dinamu i slovenačkom Mariboru, Enes Mešanović govori o iskustvima pojedinih klubova u regiji u odgoju sportskih naraštaja. Ističe da se bez vrhunskih uslova ne mogu praviti vrhunski rezultati.

„Dinamo je postao najveći izvoznik u Hrvatskoj. Kako radi? Ulaže dosta u školu i omladinski pogon, pravi bazu, filtrira ih kroz omladinski pogon – dobije prvi tim i prodaje igrače. To je biznis. Dinamo je sad jedan od najstabilnijih klubova u regionu, mogu reći – organizovaniji i stabilniji nego u Austriji ijedan klub. I to je pravi put. Ja sam sretan što sam igrom slučaja igrao tamo, pa mogu preslikati, mogu otići tamo i s ljudima pričati. Oni imaju uslove, oni imaju kvalitet, imaju sve. Trebamo se ugledati na njih, možemo se ugledati i na beogradski Partizan – oni imaju izuzetno dobar kamp. I da nam budu primjer, i da svi idemo tim putem“, kaže Mešanović.

Fer i sportsko nadmetanje, animiranje djece i njihovo sklanjanje sa ulica, ideja je vodilja drugog „Kupa mladih nada Novi Grad - Sarajevo“. Najboljim ekipama i pojedincima dodijeljene su nagrade.

U generaciji 2001. prvo mjesto pripalo je OFK Gradina Srebrenik, drugo mjesto FK Rudar Kakanj, a treće FK Željezničar Sarajevo. U generaciji 2002. prvo mjesto je osvojila ekipa ŠF Winner, drugo FK Željezničar, dok je treće mjesto pripalo timu ŠF Young Boys. Prvo mjesto među ekipama dječaka rođenih 2003. godine pripalo je timu Novi Grad Sarajevo, drugoplasirana je ekipa Red Star Niš, a treća Olimp Pale, dok je u kategoriji 2004. godište prvo mjesto pripalo ekipi Bubamara Sarajevo, drugo ekipi Olimp Pale, a treće niškom timu Red Star.

Direktor turnira Dalibor Nedić kaže:

„Mislim da smo mi, neki bivši fudbaleri, sa karijerama, imamo neku obavezu prema toj djeci, na kraju i prema javnosti, da probamo reanimirati taj sport, da napravimo neke prave temelje, zdrave temelje djeci za budućnost. Mislim da je pitanje sporta u Bosni i Hercegovini stvar politike. Žalosno – ali je tako. A prvi korak bi trebao biti da se napravi zakon o sportu, pa da se na osnovu tog zakona radi dalje, da se napreduje.“
XS
SM
MD
LG