Dostupni linkovi

‘Danas’: Uposlenik Fudbalskog saveza Srbije pretio novinarki Snežani Čongradin


Snežana Čongradin u studiju RSE (jul 2019)
Snežana Čongradin u studiju RSE (jul 2019)

Novinarka dnevnog lista “Danas” Snežana Čongradin dobila je uvredljive i preteće poruke preko društvene mreže Fejsbuk nakon izjave koju je dala agenciji FoNet, objavio je taj list 3. novembra.

Pretnje koje sadrže direktne poruke, ali i niz audio i video snimaka, Snežani Čongradin je poslao M. Č., tim menadžer jedne od mlađih selekcija Fudbalskog saveza Srbije.

Ceo incident se dogodio prošle nedelje nakon emitovanja emisije novinske agencije FoNet „Kvaka 23“, u kojoj je gostovala Snežana Čongradin.

M. Č. je poslao više uvredljivih poruka novinarki preko društvene mreže Fejsbuk, upozoravajući je „da je ona sada njegova jedina briga“, kao i da je svojim nastupom „uvredila njegove pirane na suvom“.

Pored poruka, M. Č. je poslao i niz audio i video snimaka na kojima se čuje i vidi kako uvredljivo komentariše izjavu Snežane Čongradin, pljujući televizor na kome je izjava puštena. Na video-snimku se takođe vidi kako agresivno zamahuje ka ekranu na kojem je emitovana izjava novinarke “Danasa”.

Odgovor Fudbalskog saveza Srbije

List “Danas” je povodom ovog incidenta kontaktirao FSS koji se ogradio od izjava svog zaposlenog. Kako se navodi u odgovoru Saveza, FSS se “kao sportska organizacija ne bavi političkim pitanjima niti privatnim nalozim i privatnim izjavama zaposlenih u FSS”.

„FSS se izričito ograđuje od svega što je izrekao zaposleni M. Č. i sve što je izrekao putem društvenih mreža i foruma ne predstavlja zvanični stav FSS-a, niti poslovnu politiku FSS-a”, navodi Fudbalski savez Srbije.

Kako se dodaje u odgovoru listu “Danas”, u slučaju da je M. Č. uputio pretnje, FSS osuđuje takvo ponašanje kao neprihvatljivo.

“Ako se na osnovu dostupnih dokaza ispostavi da postoji osnov za disciplinsku odgovornost zaposlenog M. Č., FSS će pokrenuti odgovarajući disciplinski postupak pred nadležnim organima FSS-a“, stoji u odgovoru Fudbalskog saveza.

NUNS: Novinari koji kritički razmišljaju postali otvorena meta

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) o ovom incidentu je obavestilo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, podnevši krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti.

NUNS je osudio pretnje novinarki "Danasa" koje, kako se navodi u saopštenju, prelaze sve granice normalnosti, ali i signaliziraju da su novinari postali otvorena meta u uveliko zatrovanoj atmosferi u društvu.

Kako kažu u NUNS-u, ovakve uznemiravajuće poruke i pretnje "ne mogu biti deo nikakvog 'političkog pitanja', već samo još jedan delić kontinuiranog poziva na linč i otvorene mržnje prema novinarima koji kritički razmišljaju i pišu".

"Od predstavnika vlasti tražimo da nedvosmisleno osude ovakve pretnje, a od nadležnih institucija očekujemo da što pre procesuiraju osobu koja stoji iza njih. NUNS će ovaj slučaj uneti u Bazu napada i pritisaka na novinare i izvestiti o njemu međunarodne organizacije", dodaje se u saopštenju.

UNS osudio pretnje novinarki Snežani Čongradin

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je pretnje Snežani Čongradin.
Kako se navodi u saopštenju UNS-a, poruke koje su 45 minuta stizale u kontinuitetu od osobe koja nije poznata novinarki, a u koje je UNS imao uvid, uznemirujuće su i predstavljaju pretnju po novinarkinu bezbednost.

UNS je naveo da će, zajedno sa koleginicama i kolegama iz novinarskih i medijskih udruženja, pratiti postupak u ovom slučaju u okviru Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

U grupi su uz predstavnike novinarskih i medijskih udruženja i predstavnici tužilaštva i policije.

Snežana Čongradin je u izjavi za portal Udruženja novinara Srbije rekla da je pretnje dobila u nedelju, 31. oktobra, uveče.

"Kada sam videla taj video snimak, čula glas, kako je vikao, to me uplašilo. Prijavila sam redakciji, konsultovala se sa kolegama, rekli su da je to opasno. Saznali smo da čovek ima javnu funkciju i radi s mladima", rekla je Čongradin za UNS.

'Žene u crnom': Za atmosferu linča odgovorna vlast u Srbiji

Nevladina organizacije “Žene u crnom” ocenila je u saopštenju 3. novembra da je atmosfera linča, koju najdirektnije podstiču aktuelni nosioci vlasti u Srbiji, na čelu sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, rezultirala pozivom na linč novinarke Snežane Čongradina.

Kako se navodi, FSS se “licemerno ogradio” od svog zaposlenika, a državno tužilaštvo zasad ćuti.

“Krajnje je vreme da se stane na kraj nekažnjivosti širenja atmosfere linča! Jer, ne treba da zaboravimo: nakon verbalnog nasilja sledi i fizičko nasilje. Nakon poziva na linč sledi i linčovanje”, navode “Žene u crnom”.

Izražavajući punu podršku Snežani Čongradin, redakciji “Danasa” i NUNS-u, organizacija navodi da očekuje da će organi tužilaštva ovoga puta postupiti u skladu sa zakonom i na taj način dati svoj doprinos uklanjanju verbalnog nasilja iz javnog diskursa.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera u Srbiji Mirko Poledica je na svom Tviter nalogu osudio pretnje upućene Snežan Čongradin, rekavši da je to slika Fudbalskog saveza Srbije danas.

Poledica je povodom toga rekao i da M. Č, koji je pretnje uputio novinarki, treba "već danas udaljiti iz sporta".

XS
SM
MD
LG