Dostupni linkovi

Fratucan: Dokle god Evropi treba Vučić, medijima se loše piše


Aleksandar Vučić pozdravlja okupljenje nakon preuzimanja dužnosti predsjednika Srbije.
Aleksandar Vučić pozdravlja okupljenje nakon preuzimanja dužnosti predsjednika Srbije.

Marina Fratucan, novinarka iz Novog Sada za ‘Zašto?’ razmatra kakva budućnost očekuje medije u Srbiji nakon što su poslanici vladajuće Srpske napredne stranke pohvalili nasilje nad novinarima tokom ceremonije na kojoj je Aleksandar Vučić preuzeo dužnost predsjednika države.

  • Prioritet

Pre nego krenemo u budućnost, ja bih da se vratimo u godine koje su iza nas, dakle Miloševićevo doba, gde je u principu bilo logičnije očekivati da imamo batinjanje na ulici.

I tada je čak tadašnja vlast na neki način novinare u određenim trenutcima čak i štitila, dolazili su kod nas i rekli bi ‘sad moramo da vas pazimo da vam ništa ne fali’, naravno, da ne bi bili prozvani zbog raznoraznih razloga.

Znamo da su novinari tada stradali na raznorazne načine, pritisci su bili veliki, ali samo hoću da povučem paralelu sa sadašnjim vremenom -- ni takve stvari više nisu prioritet ovoj vlasti da zaštiti novinare koji rade svoj posao.

  • Provokatori

Imali smo ovaj tvit člana Srpske napredne stranke, njenog visokog predstavnika, koji je napisao da su ti ljudi, ‘batinaši’, samo radili svoj posao da bi štitili i državu i građane od onih koji provociraju -- dakle ljude koji su došli na taj skup, novinare koji su radili svoj posao smatra provokatorima.

Ako takve rečenice možemo čuti od onih na vlasti, koji vode državu i nas kao građane negde, sad već ne znam gde, onda šta možemo da očekujemo od bilo koga drugog kada se ljudi na vlasti tako ponašaju.

  • Budućnost

To nam je još jedan pokazatelj da naravno institucije ne postoje, niti da rade svoj posao i možemo zaista smatrati sarkastičnim, ne samo Vučićevo izvinjenje, nego i sve one koji nam iz institucija poručuju, pa i ministra policije, da će taj događaj biti procesuiran pred tužilaštvom.

Zaista ne verujem da će ijedna od tih institucija odraditi svoj posao, niti kazniti počinioce, niti građanima obezbediti budućnost na ulicama Srbije.

  • Problem

Ja sam u intervjuima koje sam davala povodom situacije gde sam ostala bez emisije i angažmana na Radio-televiziji Vojvodine, kao javnom servisu, rekla da dokle god je Vučić faktor stabilnosti Brisela mi ovde imamo problem.

Dakle, što pre da Brisel završi sa Vučićem da bi mi mogli ovde da ukažemo na probleme sa kojima se susrećemo.

  • Apel

Videli smo neke sitne glasove iz evropskog parlamenta, videli smo Tanju Fajon nedavno koja je rekla da su medijske slobode ugušene, ljudska prava i tako dalje.

Ali ja ne vidim da je to generalni stav celokupne Evropske unije koja ovde nama rukovodi.

Dakle ja prosto apelujem na njih da uvide da mi ovde živimo zaista u jednoj diktaturi.

  • Činjenica

Ako se setimo Miloševićevog doba i njegove vladavine, ne možemo da prenebregnemo činjenicu da je tada Zapadu bilo važno da se skloni Milošević.

Sada Zapadu, ko god to bio -- Evropska unija i Sjedinjene Države -- nije bitno da se Vučić skloni. Naprotiv, on njima još treba ovde.

Dok je to tako, mi smo u velikom problemu.

XS
SM
MD
LG