Dostupni linkovi

Francuski Senat odlučuje o zabrani nikaba


U gradu Lionu, arhiva
Francuski Senat danas bi trebalo da usvoji kontroverzni zakon o zabrani nošenja vela na javnim mestima. Pripadnici muslimanske manjine ističu da im se time ugrožavaju prava.

Pristalice zabrane ističu da je nošenje vela – burke ili nikaba – potencijalna bezbednosna pretnja, da je u suprotnosti sa francuskim sekularnim vrednostima i njenim republikanskim principima i vređa dostojanstvo žene.

Nakon što je donji dom francuskog parlamenta u julu usvojio ovaj zakon, ministarka pravde Mišel Alio Mari (Michele Aliot Marie) okarakterisala je to kao „uspeh republike i vrednosti koje izražava“.

„Vrednosti slobode od bilo kakve vrste represije koja nastoji da ponižava individue, zatim ugrožava jednakost muškaraca i žena“, rekla je ona.
Protivnici zabrane smatraju da se time ugrožavaju građanske slobode kao i da vlast nastoji da na taj način privuče glasače koji nisu naklonjeni imigrantima

U Francuskoj živi najveća muslimanska zajednica u Evropi – oko pet miliona. Većina su poreklom iz Alžira i Maroka. Prema zvaničnim podacima, oko 1.900 žena nosi veo.

Protivnici zabrane smatraju da se time ugrožavaju građanske slobode kao i da vlast nastoji da na taj način privuče glasače koji nisu naklonjeni imigrantima, zatim da skrene pažnju javnosti sa ekonomskih problema.

Lideri muslimanske zajednice ističu da zabrana nošenja vela u kombinaciji sa debatom o francuskom nacionalnom identitetu – stvara utisak kod muslimana da je njihova vera na udaru.

Mohamed Henih (M’hammed Henniche), generalni sekretar Unije muslimanskih udruženja sa sedištem u Parizu, kaže za Radio Slobodna Evropa da ženama ne bi trebalo nametati pravila oblačenja.

„To je veoma opasan korak jer se time ograničavaju individualne slobode. Mi smo protiv prisiljavanja žena u Iranu da nose veo, kao i zabrane ženama u Sudanu da oblače pantalone. Isto kažemo i ovde u Francuskoj: nemamo pravo da zabranimo ženama da nose veo“, objašnjava Henih.

Novčane kazne

Međutim, predložena zabrana ima veliku podršku javnosti u Francuskoj – oko 80 procenata. I u Nemačkoj, Britaniji i Španiji oko 70 odsto građana podržava zabranu.

No, Državni savet Francuske upozorava na pravne prepreka za usvajanje i primenu ovog akta. U slučaju da Senat danas prihvati zakon, Ustavni savet će u narednih mesec dana razmatrati da li je u skladu sa ustavom. Eksperti ističu da akt o zabrani nošenja vela na javnim mestima može biti prosleđen i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Njegove odluke su obavezujuće.

Zakonom su predviđene kazne od 150 evra za lica koja i dalje budu nosila veo na javnim mestima, i biće obavezne da pohađaju časove o francuskom državljanstvu. Članovima porodice kao i svima koji budu optuženi da su prisiljavali žene da prekrivaju lice, preti kazna od 30 hiljada evra i godina dana zatvora.

Francuska je 2004. godine zabranila nošenje marama i ostalih verskih simbola u školama.

I u susednoj Belgiji je u toku inicijativa za zabranu prekrivanja lica. U Barseloni nije dozvoljeno nošenje vela u javnim zgradama. Švajcarski kantoni primenjuju istu meru, kao i pojedini italijanski gradovi na osnovnu odluka lokalnih vlasti.

*****
Mogao bi vas interesovati i tekst
Preporuke za zabranu nošenja feredže u Francuskoj
XS
SM
MD
LG