Dostupni linkovi

Preporuke za zabranu nošenja feredže u Francuskoj


Francuska treba da zabrani muslimankama nošenje feredže na javnim mjestima, kao i da odbije izdavanje boravišnih dozvola ili državljanstva svakome sa vidljivim znacima "radikalne vjerske prakse", preporuke su jednog parlamentarnog panela.

Izvještaj parlamentarne komisije, koji je rezultat šestomjesečne istrage, sadrži mjere kojima bi žene bile odvraćene da nose feredže i hidžab, odnosno haljinu koja pokriva cijelo tijelo u Francuskoj, ali ne poziva na "protjerivanje takve odeće", koju nosi samo mali broj muslimana, sa ulica i iz privatnih prostora.

Skoro 200 stranica izvještaja čini 18 preporuka, uključujući i usvajanje zabrane nošenja vela u bolnicama, školama i prevozu.

Kako navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, neke žene nose veo koji krije cijelo lice.

Francuska ima oko 5 miliona muslimana, što je najveća populacija u Evropi.

Istraga je pokrenuta u junu prošle godine kada je predsjednik Nikola Sarkozi rekao da hidžab i feredže "nisu dobrodošli" na francusku teritoriju.

„Burka nije religijski simbol. Ona je znak pokornosti i potčinjenosti. Želim da kažem - ona nije dobrodošla na teritoriji Republike Francuske,“ rekao je tada Sarkozi.

NOŠENJE VELA

Zakonom iz 2004, Francuska je zabranila muslimankama da nose feredže u osnovnim i srednjim školama.
Ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da većina Francuza podržava zabranu nošenja vela. Smatraju da se radi o jednom vidu ekstremizma, uvrede za rodnu ravnopravnost, kao i napad na sekularni temelj Francuske.

No, uprkos tome, neki muslimanski lideri žalili su se da je debata o zabrani nošenja feredže i hidžaba u suprotnosti sa tekućom debatom o francuskom nacionalnom identitetu, zbog čega su se "neki muslimani osjetili da je njihova religija na meti vlade".

Iako se svi slažu da nošenje feredža u Francuskoj nije poželjno, panel nije uspio da postigne konsenzus o tome da li je dobro preduzeti neku akciju po tom pitanju, i koje vrste.

Zakonom iz 2004, Francuska je zabranila muslimankama da nose feredže u osnovnim i srednjim školama.

Nošenje vela, tema je i u drugim evropskim zemljama.

Britansko Ministarstvo prosvjete 2007. godine objavilo je direktivu koja omogućava direktorima javnih preduzeća i škola da zabrani veo.

U Belgiji, postoje brojne zabrane u okruzima da se veo nosi na javnim mjestima.

Iako se o nošenju vela raspravljalo u Holandiji, Danskoj i Austriji, nijedna evropska zemlja nije usvojila zakon koji zabranjuje nošenje feredže i hidžaba.
XS
SM
MD
LG