Dostupni linkovi

Francuska: Napredak u pregovorima sa Iranom


Zamjenik šefa diplomatije Irana Abas Aragači stiže na pregovore u Beču, 7. maj 2021. godine
Zamjenik šefa diplomatije Irana Abas Aragači stiže na pregovore u Beču, 7. maj 2021. godine

Francuska je saopštila 11. maja, u utorak, da je ostvaren određeni napredak u pregovorima za poštovanje uslova iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, ali da za kratko vrijeme preostaje još mnogo toga da se uradi kako bi napori za aktivaciju nuklearnog dogovora iz 2015. godine bili uspješni.

Razgovori su nastavljeni u Beču 7. maja, a predstavnici Irana, Rusije, Kine, Francuske, Britanije i NJemačke bili su u podrumu luksuznog hotela, dok su predstavnici SAD bili u drugom hotelu preko puta ulice.

Iran je odbio da direktne susrete sa SAD o načinu nastavka dogovora koji je bivši američki predsjednik Donald Tramp napustio 2018. godine. Iran je godinu dana kasnije počeo da krši sporazum.

"Razgovori koji su nastavljeni 7. maja u Beču doveli su do određenog napretka. Međutim i dalje ostaju velike nesuglasice po nekim ključnim pitanjima koja moraju biti usaglašena da bi se postigao sporazum o povratku Irana i SAD. Ima još mnogo toga da se uradi", rekla je Agnes von der Mul (Agnès von der Mühll), portparolka francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

Zvaničnici su izrazili nadu da će dogovor biti postignut do 21. maja kada ističe sporazum između Teherana i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o nastavku određenih nuklearnih aktivnosti Irana.

Diplomate su izrazile uvjerenje da je u Beču ostvaren dovoljan napredak za produženje dogovora o nadzoru između Teherana i IAEA.

Iran i svjetske sile sastaju se u Beču od početka aprila kako bi dogovorili preduzimanje narednih koraka i bilo je razgovora o američkim sankcijama uvedenim Teheranu i iranskom kršenju ograničenja iz sporazuma.

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) pokušava se vratiti u dogovor i izražena je spremnost da se ukinu sve sankcije koje nisu u skladu sa sporazumom, mada nije precizirano koje su to mjere.

Iran je saopštio da se neće vratiti u sporazum sve dok ne budu ukinute sve sankcije koje su uvedene ili obnovljene nakon što je bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) istupio iz dogovora 2018. godine.

XS
SM
MD
LG