Dostupni linkovi

Iran i svjetske sile 'ostvarile napredak u nuklearnim pregovorima'


Nekoliko centrifuga nove generacije prikazano je tokom iranskog Nacionalnog dana nuklearne energije u Teheranu, Iran, (10. april 2021.)
Nekoliko centrifuga nove generacije prikazano je tokom iranskog Nacionalnog dana nuklearne energije u Teheranu, Iran, (10. april 2021.)

Iran i svjetske sile ostvarile su napredak u razgovorima za očuvanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, mada je potrebno još rada, rekao je generalni sekretar evropske diplomatske službe Enrique Mora.

"U protekle dvije sedmice ostvaren je napredak, ali je potrebno još teškog rada. Treća ekspertska grupa je oformljena za rješavanje problema", naglasio je Mora.

Ruski i kineski zvaničnici nešto ranije su na Twitteru objavili da će razgovori, koji su pokrenuti s ciljem da Iran i SAD ponovo poštuju nuklearni sporazum, biti nastavljeni naredne sedmice.

Iran i svjetske sile sastaju se u Beču od početka aprila kako bi dogovorili preduzimanje narednih koraka i bilo je razgovora o američkim sankcijama uvedenim Teheranu i iranskom kršenju ograničenja iz sporazuma.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena pokušava se vratiti u dogovor i izražena je spremnost da se ukinu sve sankcije koje nisu u skladu sa sporazumom, mada nije precizirano koje su to mjere.

Iran je saopštio da se neće vratiti u sporazum sve dok ne budu ukinute sve sankcije koje su uvedene ili obnovljene nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump istupio iz dogovora 2018. godine.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG