Dostupni linkovi

Zaev sa Ciprasom u Davosu, veruje u rešenje spora oko imena


Optimista: Zoran Zaev
Optimista: Zoran Zaev

Premijer Makedonije Zoran Zaev potvrdio je danas da će se sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom sastati u sredu, 24. januara u švajcarskom Davosu. Zaev je u Strugi rekao novinarima da je optimista i da veruje da biti pronađeno rešenje za spor koji Makedonija ima sa Grčkom oko ustavnog imena, koje će biti dostojanstveno i za Makedoniju i Grčku.

"Ja sam optimista, ili kako su me nazvali nepopravljivi optimista, i verujem da će se, između dve zemlje koje su prijatelji i koje imaju nameru da budu još bliže, pronaći rešenje koje će očuvati dostojanstvo obe strane i bukvalno biti dobitak za budućnost građana obe zemlje", rekao je Zaev, prenosi Beta.

Spor koji Skoplje ima s Atinom zbog ustavnog imena Makedonije, koje je isto kao ime severne grčke oblasti, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je juče u Skoplju da Makedonija mora da reši spor oko imena s Grčkom da bi ušla u Alijansu i da ne postoji "plan B".

Zaev je rekao da ne bi trebalo javno da se govori o okviru koje je posrednik UN u pregovorima u sporu oko imena Metju Nimic predložio u poslednjoj rundi koja je održana u Njujorku 17. janara, da se ne bi uništile šanse za pregovore.

"Vodi se transparentan proces, želimo nacionalni konsenzus, da izgradimo rešenje i na kraju građani na referendumu da ga potvrde", rekao je makedonski premijer Zoran Zaev koji je u Strugi bio na obeležavanju pravoslavnog praznika Bogojavljenje.

Vlada Makedonije bi trebalo taj predlog, koji nije javno objavljen, da razmatra na sednici u ponedeljak, 22. januara.

Prema spekulacijama pojedinih grčkih i makedonskim medija, Nimic je dostavio predloge u kojima ispred imena Makedonija stoji dodatak Severna, Gornja, Nova, Vardarska ili Skoplje.

XS
SM
MD
LG