Dostupni linkovi

Fon der Lajen: EU neće ostaviti Italijane same


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručuje Italijanima da ih evropska porodica neće ostaviti same u borbi protiv korona virusa.

Ona je danas popodne razgovarala sa šefom italijanske vlade Đuzepeom Konteom kome se zahvalila zbog preduzetih mera koje za cilj imaju da zaustave širenje korona virusa od koga je u Italiji umrlo više od 600 ljudi.


"U ovim teškim vremenima želim da vam kažem, svima vama koji se borite protiv virusa, da niste sami", poručila je u video poruci šefica Evropske komisije i dodala da će Evropska komisija učiniti sve što je u njenoj moći da podrži Italiju.

Ponovo je predstavile i mere koje su sinoć usvojili evropski lideri kako bi lakše i bolje koordinisali borbu protiv korona virusa.

Koordinisati poteze zemalja članica

Konte i Fon der Lajen su u zajedničkom saopštenju naveli da mere koje donosi svaka zemlja članica EU ima uticaj i na ostatak Unije i ponovili koliko je značajno koordinisati proizvodnju i distribuciju medicinskog materijala i farmaceutskih proizvoda.

Oni su zatražili i da svaka restriktivna mera koju donosi neka zemlja članica prvo bude razmotrena na evropskom nivou, kako bi najugroženiji dobili sve što je neophodno u borbi protiv virusa.

Francuska i Nemačka su kritikovane zbog ograničenja izvoza opreme za ličnu zaštitu kao što su maske i respiratori.

EU će i finansijski pomoći Italiji

Komisija je potvrdila Italiji da će u punoj meri biti iskorišćena fleksibilnost Pakta stabilnosti i rasta, kao i da će biti aktiviran režim državne pomoći za vanredne situacije.

Rim je danas objavio da će izdvojiti 25 milijardi evra za borbu protiv epidemije korona virusa, što bi moglo da produbi deficit Italije na 2,7 odsto BDP, što premašuje dozvoljen deficit za zemlje evro zone.

Evropska komisija je, takođe, predložila uspostavljanje fonda za korona virus koji bi mogao da obezbedi do 25 milijardi evra za zdravstvene sisteme, mala i srednja preduzeća i one koji su najteže pogođeni u EU.

XS
SM
MD
LG