Dostupni linkovi

Pijačni prodavci od predsednika Srbije traže poseban status


Protest pijačnih prodavaca u Beogradu, 13. april 2022

Predstavnik udruženja pijačnih prodavaca u Srbiji "Opstanak" Redžep Petrik rekao je u petak 15. aprila, da će od predsednika Srbije Aleksandra Vučića tražiti donošenje posebnog zakona kojim bi se regulisao njihov status, a pre svega izuzeće od obaveze uvođenja fiskalnih kasa.

"Objasnićemo predsedniku Vučiću da nema razloga da se pijačnim prodavcima uvodi PDV sistem, jer ne ostvarujemo ni pola godišnjeg prometa od šest miliona dinara (oko 51.000 evra), predviđenog za taj model oporezivanja", kazao je Petrik za Betu.

Pijačni prodavci, koji nisu istovremeno i proizvodjači robe koju prodaju, protestovali su pre dva dana u Beogradu i blokirali saobraćaj na Slaviji, zbog obaveze da promet registruju preko fiskalnih kasa, a kada nisu primljeni na razgovor kod predsednika Srbije zaustavili su saobraćaj i na Mostarskoj petlji.

Protestima do izuzeća od fiskalizacije pijaca u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Posle te blokade pozvani su na razgovor sa Vučićem, koji je zakazan za subotu, 16. april.

Petrik je rekao da pijačni prodavci plaćaju paušalni porez koji utvrđuje svaka opština i koji mesečno iznosi od 18.000 dinara (oko 150 evra) do oko 25.000 dinara (oko 210 evra).

Kao još jedan razlog protiv uvođenja PDV sistema pijačnim prodavcima, Petrik navodi da među njima ima dosta digitalno neobrazovanih, te da oni ne mogu da odgovore zahtevima nove tehnologije u fiskalnim kasama.

"Rad sa kasama komplikovao bi se dodatno i zbog toga što se cene voća i povrća nekoliko puta dnevno menjaju, daju se popusti i zato bi bio potreban poseban radnik samo da radi na fiskalnoj kasi", rekao je Petrik.

Osim toga, kako je rekao, fiskalne kase ne mogu da rade na temperaturi ispod nule.

Petrik je rekao da bi se, uvođenjem kasa, drastično povećali nameti prodavcima, koji su i u sadašnjim uslovima, kada je zbog krize mali promet, previsoki i teško izdrživi.

"Pored mesečnog troška za paušalni porez, plaćamo zakup tezge mesečno minimalno 16.000 dinara (oko 135 evra), a ako bi uveli fiskalne kase na to bi dodatni trošak bio i izdatak za knjigovođu koji mesečno koštaju od 120 do 150 evra", rekao je Petrik.

Ministar: Prodavci robe široke potrošnje moraju imati fiskalne kase

Prodavci na pijacama koji se bave prodajom robe široke potrošnje obveznici su nove e-fiskalizacije i moraju da imaju fiskalne račune, izjavio je 13. aprila ministar finansija Siniša Mali, povodom protesta pijačnih prodavaca.

Mali je dodao "da mora da postoji red i da je prodaja robe široke potrošnje na pijacama bez izdavanja fiskalnog računa primer nelojalne konkurencije onima koji robu te vrste prodaju u prodavnicama".

"Mora da se uvede red, da se zna kvalitet robe koja se prodaje, mora da postoji ulaz i izlaz za tu robu, kao i u prodavnicama. Možemo da radimo na uslovima za rad, ali ne možemo dovesti u pitanje sistem fiskalizacije", rekao je Mali odgovarajući na pitanja novinara prilikom obilaska novog kontrolnog centra Poreske uprave.

Istakao je da za razliku od prodavaca robe široke potrošnje na pijacama, prodavci koji prodaju svoje proizvode, odnosno voće i povrće koje su sami proizveli, a reč je o individualnim poljoprivrednim proizvođačima, ne moraju da imaju svoje fiskalne kase.

Do sada je organizovano tri protesta pijačnih prodavaca, koji su u martu predali zahtev sa više od 15 hiljada potpisa Predsedništvu, u kome se traži da budu izuzeti iz sistema uvođenja fiskalnih kasa.

Fiskalizacija je u Srbiji uvedena 2004. godine, ali na pijacama do sada nije sprovedena usled nekoliko protesta prodavaca tokom godina.

Država je ove mere uvela da bi modernizovala poreski sistem i rešila problem sive ekonomije.

Koliko se od početka fiskalizacije do danas smanjila siva ekonomija, zvaničnih podataka nema.

XS
SM
MD
LG