Dostupni linkovi

Pijačni prodavci blokirali auto-put u Beogradu


Deo demonstranata blokiralo je 13. aprila auto-put kod Mostarske petlje u Beogradu zbog uvođenja fiskalnih kasa pijačnim radnicima.

Deo pijačnih prodavaca blokiralo je 13. aprila uveče auto-put kod Mostarske petlje u Beogradu zbog uvođenja fiskalnih kasa.

Predstavnici pijačnih prodavaca Srbije prethodno su naveli da su odustali od čekanja na razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o zahtevima da budu izuzeti od uvođenja fiskalnih kasa i objavili da završavaju protest.

"Neće više biti organizovanog protesta. Očigledno je da predsednik Aleksandar Vučić neće da razgovara sa nama, a obećao je pre izbora i to je dokaz kako ispunjava obećanja", rekao je predstavnik udruženja prodavaca "Opstanak" Redžep Petrik.

On je ocenio da je odnos prema pijačnim prodavcima "ponižavajući", da ih vlasti ne uvažavaju i da je to "sramota za državu".

Više stotina pijačnih prodavaca iz cele Srbije učestvovalo je 13. aprila u protestnoj šetnji od Novog Beograda do centra grada gde su se najpre zadržali ispred zgrade Radio televizije Srbije tražeći da ta kuća izveštava o protestu, "kako bi se njihov glas čuo".

Potom su prošetali do zgrade Predsedništva Srbije i na nekoliko sati blokirali saobraćaj na Trgu Slavija.

Protestima do izuzeća od fiskalizacije pijaca u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Fiskalne kase će, prema Zakonu o fiskalizaciji koji stupa na snagu 1. maja, morati da uvedu nakupci i preprodavci meštovite robe, ali ne i poljoprivredna gazdinstva i proizvođači.

Dok prodavci na pijacama strahuju da će im to upropastiti posao, iz Poreske uprave odgovaraju da nema razloga za bojazan.

Oni navode da u sistem poreza na dodatu vrednost (PDV), koji iznosi 20 odsto na cenu proizvoda neće ući oni koji zarađuju manje od osam miliona dinara (68.000 evra), a da bi se utvrdilo ko koliko zarađuje, potrebno je, kažu, uvesti fiskalne kase.

Ministar: Prodavci robe široke potrošnje moraju imati fiskalne kase

Prodavci na pijacama koji se bave prodajom robe široke potrošnje obveznici su nove e-fiskalizacije i moraju da imaju fiskalne račune, izjavio je 13. aprila ministar finansija Siniša Mali, povodom protesta pijačnih prodavaca.

Mali je dodao "da mora da postoji red i da je prodaja robe široke potrošnje na pijacama bez izdavanja fiskalnog računa primer nelojalne konkurencije onima koji robu te vrste prodaju u prodavnicama".

"Mora da se uvede red, da se zna kvalitet robe koja se prodaje, mora da postoji ulaz i izlaz za tu robu, kao i u prodavnicama. Možemo da radimo na uslovima za rad, ali ne možemo dovesti u pitanje sistem fiskalizacije", rekao je Mali odgovarajući na pitanja novinara prilikom obilaska novog kontrolnog centra Poreske uprave.

Istakao je da za razliku od prodavaca robe široke potrošnje na pijacama, prodavci koji prodaju svoje proizvode, odnosno voće i povrće koje su sami proizveli, a reč je o individualnim poljoprivrednim proizvođačima, ne moraju da imaju svoje fiskalne kase.

Ovo je bio treći protest pijačnih prodavaca, koji su u martu predali zahtev sa više od 15 hiljada potpisa Predsedništvu u kome se traži da budu izuzeti iz sistema uvođenja fiskalnih kasa.

Fiskalizacija je u Srbiji uvedena 2004. godine, ali na pijacama do sada nije sprovedena usled nekoliko protesta prodavaca tokom godina.

Država je ove mere uvela da bi modernizovala poreski sistem i rešila problem sive ekonomije.

Koliko se od početka fiskalizacije do danas smanjila siva ekonomija, zvaničnih podataka nema.

XS
SM
MD
LG