Dostupni linkovi

Protest pijačnih prodavaca u Beogradu zbog uvođenja fiskalnih kasa


Pijačni prodavci ispred Predsedništva (21. mart 2022)

Više desetina predstavnika pijačnih prodavaca protestuje 21. marta ispred Predsedništva Srbije u Beogradu protiv izmena Zakona o fiskalizaciji, zahtevajući da budu izuzeti iz procesa uvođenja fiskalnih kasa, koji stupa na snagu 1. maja.

Oni su na portirnici Predsedništva predali otvoreno pismo predsedniku Republike, a tokom dana će, kako kažu, predati i peticiju sa više hiljada potpisa.

Vesna Sekulić, iz Udruženja pijačnih prodavaca "Opstanak", rekla je novinarima da pijačni prodavci nisu u stanju da opstanu u poslu ukoliko se ne zaustavi primena novog zakona o fiskalizaciji.

"E-fiskalizacijom između ostalog pijačni prodavac ne bi bio u stanju da odredi svoje radno vreme u odnosu na ekstremne vremenske uslove kao ni da niveliše cene u toku dana kako bi sprečio propadanje istih, što sa sobom povlači kaznenu politiku", rekla je Sekulić.

Dodala je kako je za hiljade porodica godina bila veoma teška, posebno kada se uzmu u obzir posledice pandemije kovida-19 koje su praćene trenutnim ratom u Evropi.

"U situaciji kada je inflacija na globalnom nivou van kontrole a kupovna moć naših sugrađana ograničena, smatramo da to što su naši promet i zarade time oštećeni je manje važno u odnosu što mi kao društvo gubimo nestankom jedne od poslednjih suverenih institucija srpske ekonomije", poručila je ona.

Na protest ispred Predsedništva došla je i Miladinka Milošev, pijačna radnica koja 32 godine radi na beogradskoj pijaci Đeram.

Kaže da su mesečni nameti koje već mora da izdvoji dovoljno veliki, te dodaje da neće biti u stanju da se nosi sa fiskalizacijom.

"Nemamo parking, nemamo toalet. Znači, ja ako dođem kolima, donesem robu ja moram da platim parking. Znači preko 400 evra mesečno ispadne. I sada ako uvedem i knjigovođu, jer ja sama nisam toliko pismena da znam kako to ide. Znači, to bi bila katastrofa za nas. Ja bih momentalno dala otkaz. Znači nema šanse da radim dalje pod ovim uslovima", kaže Milošev.

Zakon o fiskalizaciji nalaže da svako ko prodaje robu fizičkom licu mora da izda fiskalni račun. Da fiskalna kasa na pijacama nije održivo rešenje, smatra Rudolf Šajke, koji od 1993. godine radi na subotičkoj pijaci.

"Ti moraš tu kasu da otvoriš onda u 8, zatvaraš u 2. Šta kad bude -15, ja onda nemam nameru da idem na pijacu da se smrzavam. znači ja moram otvoriti bolovanje, ne znam kako da opravdam taj dan što neću izaći. Kazne su velike za to", kaže on.

Fiskalnim kasama protiv sive ekonomije na pijacama u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Iz Poreske uprave su ranije za RSE rekli da u sistem PDV-a neće ući preduzetnici ukoliko zarađuju manje od osam miliona dinara (68.000 evra), a da bi se utvrdilo ko koliko zarađuje, potrebno je, kažu, uvesti fiskalne kase. Država je ove mere uvela da bi modernizovala poreski sistem i rešila problem sive ekonomije.

Okupljeni prodavci poručili su da će biti istrajni, i da će ispred Predsedništva ostati celu noć, a da će u slučaju da im se ne ispune zahtevi organizovati veliki protest 30. marta.

XS
SM
MD
LG