Dostupni linkovi

Vanredna vijest

DPS brani Vukovića i Šarića


Darko Šarić, arhivska fotografija Autor: Savo Prelević

Gradonačelnik Pljevalja i visoki funkcioner vladajućeg DPS-a, Filip Vuković, usred kamapanje za lokalne izbore u CG ostaće upamćen po izjavi kako odbjeglog Darka Šarića optuženog za šverc više od dvije tone kokaina nikada ne bi izdao i kako je afera prenaduvana. (Snimak i transkript intervjua sa Vukovićem naći ćete ovdje >>>).

Komentarišući izjavu Vukovića koji je u intervjuu TV Vijesti kazao da je afera Šarić predimenzionirana i da ne bi rekao gdje se odbjegli Šarić nalazi čak i kada bi to znao, Novica Stanić, potpredsjednik Nove srpske demokratije i građanin ovog grada na sjeveru Crne Gore kaže, da je Vukovićeva izjava skandalozna, ali ne i iznenađujuća.

“U svakoj normalnoj državi bjegunci od zakona kriju svoje jatake kao zmija noge. Međutim u Crnoj Gori, privatnoj državi, jataci ljudi sa crvenih Interpolovih potjetnica su predsjednik Opštine Pljevlja, direktor policije Crne Gore i predsjednik Vlade Crne Gore. I to više nije nikakva tajna. Ja tvrdim, sve što su DEA i BIA otkrili za posljednjih šest mjeseci u operaciji Balkanski ratnik, sve su to građani Pljevalja znali prije deset godina. Samo je bila stvar političke odluke da neko kaže da se krene u akciju”, rekao je Stanić.

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista kažu da razumiju stav svog viskog stranačkog funkcionera, za razliku od ponašanja pojednih medija.

„Dakle gospodin Filip Vuković je, uvažavajući prezumpciju nevinosti svakog pojedinca, dao svoj komentar uzimajući u obzir odnos pojedinih medija koji su najblaže rečeno zaboravili na taj element najšireg prava svakog pojedinca. U tom kontekstu sam i shvatio izjavu gradonačelnika Pljevalja i dalje ne bih imao šta da dodam”, rekao je portparol DPS Rajko Kovačević.

Socijaldemokrate međutim kažu da nije u opisu posla gradonačelnika da procjenjuje da li je predimenzionirano ili ne, nešto što je nadležnost drugih drzavnih organa. Poslanik Raško Konjević kaže da svako ima pravo da bira prijatelje ali da javni funkcioner ima i obavezu da poštuje međunarodne obaveze Crne Gore.
Gospodin Filip Vuković je, uvažavajući prezumpciju nevinosti svakog pojedinca, dao svoj komentar uzimajući u obzir odnos pojedinih medija koji su najblaže rečeno zaboravili na taj element najšireg prava svakog pojedinca


„Ključne međunarodne obaveze Crne Gore je njena obaveza regionalna saradnja u borbi protiv organizvanog kriminala i korupcije i saradnja sa Interpolom. U konkretnom slučaju postoji potjernica za tim licem i mislim da poruka koju je uputio gradonačelnik Pljevalja nije dobra s aspekta onoga što su međunarodne obaveze Crne Gore,” rekao je Konjević.

Na pitanje da li će SDP pozvati na odgovornost gradonačelnika Pljevalja, s obzirom da se radi o osobi sa liste koju u toj Opštini podržavaju DPS i SDP?”

„Da vam kažem, aktuelni gradonačelnik Pljevalja se trenutno nalazi na listi, ali postoji druga vrsta procedura, shodno zakonu o lokalnoj samoupravi, na koji način gradonačelnik može da bude opozvan. Koliko ja poznajem materiju, a mislim da je poznajem dobro, ne postoji mogućnost za opoziv na takav način na koji vi mislite. Ali naravno ne bih kroz jedno pojedinačno mišljenje, makar on bio i gradonačelnik Pljevalja izvodio dalekosežnije zaključke. Mislim da je rekao nešto što nije u njegovoj nadležnosti i moja je poruka da nadležni državni organi rade svoj posao bez obzira na ovakve vrste izjava”.

Pljevljak Šarić, koji doduše ima srpsko državljanstvo, nalazi se u bjekstvu od početka ove godine kada je za njim raspisana Interpolova potjernica zbog sumnje da je sa više osoba organizovao šverc 2,7 tona kokaina koji je policija zaplijenila u Južnoj Americi.

Srpski isražitelji procjenjuju da je Šarićeva grupa od poslova sa narkoticima prihodovala milijarde eura, a sud u Srbiji je inkriminisanoj grupi već oduzela imovinu koja se procjenjuje na stotine miliona eura.

Nakon što se Šarić dao u bjekstvo, dio Pljevljaka je potpisivanjem peticije ustao u njegovu odbranu, navodeći kako je Šarić puno uložio u grad. Odakle je dolazio uloženi novac manje ih je interesovalo.

Tih dana kolega Sead Sadiković je za RSE na ulicama Pljevalja zabilježio sljedeće reakcije:

Vuković o Šariću za TV Vijesti

U intervjuu Televiziji Vijesti u utorak navečer, gradonačelnik Pljevalja Filip Vuković se pohvalio dobrim odnosima sa osobom sa interpolove potjernice i naglasio da ga nikada ne bi izdao:

Vuković: „…Kako ću ja znati gdje je Šarić. A i da znam ne bih rekao. Šarić je moj sugrađanin. Znači i da znam nikada ne bih rekao.”

TV Vijesti: “Da li ga poznajete lično?”

Vuković: “Da poznajem ga lično.”

TV Vijesti: “U kakvim ste odnosima?”

Vuković: „U vrlo dobrim odnosima”.

TV Vijesti: „Prijateljskim?”

Vuković: „Pa znate, to prijateljskim, to je više relativan pojam. Ali mislim da su to vrlo korektni momci i da je sve vezano za njih predimenzionirano”.
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG