Dostupni linkovi

File u Prištini: Dogovor o severu približava Kosovo EU


Stefan Fule u Prištini
Stefan Fule u Prištini
Evropski komesar za proširenje, Stefan Fule izjavio je u utorak u Prištini da je njegova glavna poruka kosovskim zvaničnicima i Kosovu ta da svesrdno podržava napore Kosova u dijalogu sa Srbijom, i da ceni dobar napredak ostvaren u ispunjavanju kratkoročnih prioriteta iz Studije izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

„Ovaj napredak je rezultat napornog rada Kosova. Bitno je da se održi tempo i dalji rad na ovom napretku zato što će na osnovu toga zemlje članice u julu odlučiti o narednim koracima”, kazao je Fule na konferenciji za štampu nakon sastanka sa ministarkom evropskih integracija i ministrom pravde.

Fule je dodao da će naredni dani i nedelje biti od ključnog značaja za EU-Kosovo odnose. On je naglasio da bi mogući dogovor u sredu u Briselu i njegova primena na terenu mogao otvoriti put za pozitivnu odluku Evropskog saveta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

„Premijer Kosova je radio vrlo teško kako bi se došlo do ovog trenutka. Sada je potrebna podrška svih na Kosovu, a u interesu Kosova i svih građana. Jer, biti Evropljanin znači biti sklon kompromisu i konsenzusu“, kazao je on.

Iako je naglasio da nije došao u Prištinu da razgovara o dijalogu, on je istakao da su dve zemlje sada bliže da ispune svoje evropske težnje, da se približe EU i da na kraju evenualno postanu članice.

Fule je prisustvao i četvrtom sastanku Nacionalnog saveta za evropske integracije kojim je predsedavala predsednica Kosova, Atifete Jahjaga.

Ona je tom prilikom rekla da je Kosovo u važnoj fazi dijaloga sa Srbijom i da će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu, obzirom da je dijalog jedini način za normalizaciju odnosa.

„Mi smo posvećeni da u ovom dijalogu pronađemo prihvatljiva rešenja za zemlje, narod i sve građane, rešenje u skladu sa visokim evropskim standardima i normama. Rešenje koje će biti održivo i uspešno da se realizuje“, kazala je predsednica Jahjaga.

Evropski komesar za proširenje je dodao da Kosovo mora pokazati još više hrabrosti sada kada su napori potrebni, a kada se radi o vladavini prava, borbi protiv kriminala i korupcije, izbornim reformama i ekonomskom razvoju.

Fule je naglasio da je pre par nedelja dobio izveštaj o ispunjavanju četiri kratkoročna uslova o početku pregovora za postizanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Sad smo u procesu konsultacija u cilju donošenja procene o potpunom ispunjavanju naših očekivanja", kazao je Fule i dodao da, dok je ovaj proces u toku, da je obavesitio svoje sagovornike da je preliminarna procena o tome pozitivna.

Predsednica Kosova je takođe istakla da je Kosovo zainteresovano da ispuni sve uslove i standarde, jer se samo na taj način, kako je kazala, mogu formirati održiva država i demokratsko društvo.

„Snažno ponavljam našu posvećnost borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao najvažnijem angažovanju našeg društva. Nema dilema – bićemo beskompromisni u ovoj borbi“, poručila je Jahjaga.
XS
SM
MD
LG