Dostupni linkovi

File: Put do datuma vodi preko Prištine


Štefan File i Tomislav Nikolić tokom susreta u Beogradu, 18. mart 2013.
Štefan File i Tomislav Nikolić tokom susreta u Beogradu, 18. mart 2013.
Evropska komisija već polovinom aprila daće ocenu Srbiji iz predmeta evrointegracije, od koje će zavisiti da li će joj Evropski savet u junu dodeliti datum početka pregovora o članstvu sa Evropskom unijom.

Znam da se sigurno u ovom trenutku pitate da li će Srbija u junu dobiti datum za start pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Odgovor zavisi od napora u ispunjavanju reformi i od ključnog uslova – naime, od napretka prema vidljivom i održivom unapređenju odnosa sa Prištinom, kazao je novinarima komesar Evropske komisije za proširenje Štefan File, koji je u Beogradu razgovarao sa srpskim državnim vrhom i koji u utorak ide u posetu Prištini.

Naglasivši da u tom kontekstu pozdravlja novu dinamiku u dijalogu dvojice premijera, februarski susret predsednika Tomislava Nikolića i predsednice Atifete Jahjage, File je rekao da se nada da će dijalog rezultirati značajnim rezultatima.

“Izveštaj Evropske komisije koji će biti objavljen 16. aprila reflektovaće ono što je Srbija postigla u svojim reformskim i naporima kao i dogovore proistekle iz dijaloga sa Prištinom”, kazao je evropski komesar i dodao da rad ne samo što mora da se nastavi nego i intenzivira, posebno u oblastima kao što su pravosuđe, antikorupcijska strategija, borba protiv diskriminacije, sloboda medija i zaštita i inkluzija ranjivih grupa.

“Zajedno sa visokom predstavnicom Cathy Ashton, podržavamo aspiracije Srbije i želimo da bude uspešna u svojim evropskim naporima", rekao je File.

Upitan da li Srbija može dobiti datum početka pristupnih pregovora sa EU ukoliko dijalog sa Kosovom ukoliko se ne postigne dogovor o zajednici srpskih opština na Kosovu, evropski komesar je kratko odgovorio:

“Danas je 18. mart, a ne 20. mart, imamo još dva dana pre važne, sedme runde, dijaloga Beograda i Prištine. Hoću time da kažem da dva dana uoči te sedme runde očekujemo najbolje, ali da dva dana uoči nje ne spekulišemo”.

Srbija ne traži ni više niti ima pravo da ide ispod onoga što stoji u rezoluciji koju je usvojila njena skupština, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić i dodao da je u tom smislu potrebno da i druga strana nešto uradi.

”Srbija u najteže moguće vreme rešava sudbinu Kosova i Metohije. Ja nisam želeo kao prethodnici da se krijem – neko iza Ustava, neko iza činovnika. Ja sam predloženom platformom založio svoju političku karijeru jer je ona beznačajna u odnosu na ono što može da se ostvari, a to je mir i stabilnost na Balkanu, razvoj Srbije, veza srpske zajednice sa Srbijom i Srbija u Evropskoj uniji”, istakao je Nikolić.

Dačić: Cilj održivo rešenje


U obraćanju novinarima Nikolić je demantovao i spekulacije o razlikama unutar državnog vrha u pitanju dijaloga sa Prištinom.

Štefan File govori nakon sastanka sa Ivicom Dačićem, foto: Slobodan Miljević/Vlada Srbije
Štefan File govori nakon sastanka sa Ivicom Dačićem, foto: Slobodan Miljević/Vlada Srbije
Nema nikakvih razlika u izjavama Premijera i Predsednika države, izuzev u tome da sam ja iskazivao optimizam, ubeđen u to da sa druge strane može pozitivno da se odgovori na, kako vi to kažete, popuštanja, a Premijer ima više kontakata sa Prištinom, pa mu se čini da toga ne može da bude. U svakom slučaju, međutim, iznenađenja neće biti. Ja sam rekao da slabe karike u tom timu nema, da svi poštujemo rezoluciju Narodne skupštine i da je to osnova za pregovore”, kazao je predsednik Srbije.

Jasno je svima da je ključni kriterijum za dalji junski korak Srbije ka Evropskoj uniji vidljiv i održiv napredak u dijalogu sa Prištinom. Nadamo se da će taj dijalog napredovati, da će se otvoriti mogućnost da Srbija što pre dobije datum za otpočinjanje pregovora, čime će njena evropska perspektiva biti sve izvesnija, rekao je posle susreta sa Fileom premijer Srbije Ivica Dačić.

“Spremni smo da učinimo sve što možemo da se dođe do održivog rešenja koje bi uvažavalo specifičnosti srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, videćemo da li će na to biti pozitivnog odgovora druge strane. Nama je cilj ne zbog datuma nego zato što to jeste objektivno težak problem, da se što pre dođe do situacije da život na Kosovu moći da se odvija normalno i da se dođe do održivog rešenja odnosa Prištine i Beograda u uslovima kada Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova”, kazao je Dačić.

Do dana D, naime, do 16. aprila, ostaju još dve runde dijaloga sa Prištinom i sasvim sigurno, još dosta šatl-diplomatije, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa Aleksandra Joskmović, predsednica Centra za spoljnu politiku.

Ona ističe da dijalog o rešenjima na severu Kosova u odnosu na sve dosadašnje sporazume predstavlja jednu od najtežih faza. Ona očekuje da će, uprkos izjavama premijera Dačića da je dijalog zapeo i da Srbija više nema prostora za popuštanje, do kompromisnog rešenja ipak doći. To rešenje, kako naglašava, “sasvim sigurno neće odgovarati ni Beogradu ni Prištini, ali koje će biti nekakvo održivo rešenje”.

Gotovo je nemoguće u ovom momentu preciznije reći kakvo bi to rešenje moglo biti, dodaje naša sagovornica, ali je uverena da postoji intenzivna želja svih strana da se do njega dođe i da će ta vrsta pozitivne energije biti iskorišćena da se u ovom kratkom preostalom vremenu pronađe nešto što je prihvatljivo za sve.
XS
SM
MD
LG