Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prekinut štrajk u Fijatu, pregovori u Vladi


Radnici Fijata (na fotografiji) traže platu 50.000 dinara

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je sastanak sa predstavnicima radnika kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA), koji su u štrajku od 27. juna, bio uspešan i najavila da će sreda u toj fabrici biti radan.

Predsednik Štrajkačkog odbora zaposlenih kaže da je doneta odluka o prekidu štrajka.

Prethotno je premijerka optužila, ne navodeći tačno na koga misli, da se manipuliše radnicima kragujevačke fabrike automobila Fijat Krajsler (FCA). U intervjuu javnom servisu je dodala da iza štrajka "stoji politički interes i ozbiljno loša namera”, kao i da postoji šum u komunkaciji između Vlade i Štrajkačkog odbora.

“Počinjem da verujem da je ovde u pitanju ozbiljna loša namera…apsolutno mislim da politički interes stoji iza ovoga i mislim da su radnici izmanipulisani”, rekla je premijerka.

Kakve su reakcije u Kragujevcu?

Štrajkači u fabrici Fijat Krajsler nakon tri nedelje štrajka izašli su u utorak drugi put iz fabričkog kruga u protestnu šetnju, jer većinski vlasnik, centrala korporacije u Italiji, odbija da pregovara sa njima dok ne prekinu štrajk.

Njihovi zahtevi su povećanje plata koje su sada ispod proseka u državi i poboljšanje uslova rada. Vlada Srbije koja je manjinski vlasnik insistirala je da radnici prekinu štrajk jer je to uslov centrale Fijata kako bi seli za pregovarački sto.

Ekonomsko pitanje podignuto na politički nivo: Ana Brnabić
Ekonomsko pitanje podignuto na politički nivo: Ana Brnabić

Premijerka Ana Brnabić je gostujući na javnom servisu poručila radnicima da neko njima manipuliše.

Radnici su zatražili od premijerke Srbije Ane Brnabić da hitno oformi pregovarački tim ili krizni štab za posredovanje između poslovadstva kompanije i Štajkačkog odbora, pa su je sa protesta ispred Skupštine grada pozvali da dođe u Kragujevac sa ministrima, kako bi započeli pregovore sa štrajkačima, umesto da se poruke razmenjuju preko medija.

Radnici su posebno bili ljuti na računicu koju je iznela premijerka koja je sabrala osnovnu platu i dodala topli obrok, regres … pa izjavila da radnici mesečno dobijaju 42 do 43 hiljade dinara mesečno. Pri tom i tako izračunata plata je manja od prosečne u Srbiji. Radnici, inače, traže 50 hiljada mesečno, što je oko 400 evra.

Štrajk u Fiatu: Radnici nikoga ne zanimaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

Zoran Marković, predsednik Štrajkačkog odbora, kaže za Radio Slobodna Evropa, da izjava premijerke Brnabić predstavlja običnu dezinformaciju i pokušaj obmane javnosti.

Ovaj protest i štrajk uopšte nemaju političku pozadinu, niti neko manipuliše radnicima, jer je početak štrajka vezan za obračun zarade. Radnik koji ima pet ili šest godina radnog staža ima 36.000 dinara mesečno, pošto svakog meseca ima dan ili dva plaćenog odsustva“, kaže Marković.

I proizvodni radnici Ivan Čanović i Milan Jović tvrde da su navodi premijerke o nekakvim manipulacijama i političkoj pozadini štrajka netačni.

„Mi radnici iz FCA smo iznenađeni izjavom predsednice Vlade kako mi 20 dana ne znamo šta tražimo i da ne znamo gde smo. A mi smo samo tražili da nas ona spoji sa poslovodstvom Fiata da razgovaramo i pregovaramo“, navodi Čanović.

„Oni misle da smo mi radnici pošli za određenim čovekom, za Markovićem, a mi idemo svako za sebe. Gledamo i mislimo o svojoj budućnosti i svom životu“, rekao nam je Jović.

Rad u vrlo teškim uslovima: Fabrika Fiata u Kragujevcu
Rad u vrlo teškim uslovima: Fabrika Fiata u Kragujevcu

I pored, kako je premijerka rekla,“ šumova“ koji postoje između Vlade i Štrajkačkog odbora, Marković tvrdi da oni i dalje očekuju hitan početak pregovora i brzo razrešenje krize.

“Mi smo spremni da sednemo za pregovarački sto, ali za njim treba da budu Štrajkački odbor i Fijat kao poslodavac, a ne da putem medija ili na sastancima pregovaramo sa Vladom jer Vlada niije poslodavac”, kaže Marković..

Šta u centralama dva sindikata koji imaju svoje članove u kragujevačkom Fijatu, kažu o tvrdnji premijerke da su radnici izmanipulisani i da iza svega stoji politički interes i loša namera?

Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata koji je organizovao štrajk u Fiatu, kaže da su štrajkači sa Vladom sve vreme komunicirali i da tu ne leži problem, već u centrali Fijat korporacije. On najpre komentariše premijerkinu tvrdnju o političkoj manipulaciji radnicima:

Ne znam čime su manipulisani i ko je manipulisao. Moje saznanje je da su radnici stali isključivo iz ekonomskih razloga jer rade za vrlo niske plate i u vrlo teškim uslovima. Onog momenta kada se budu regulisala ta dva pitanja, kada se okončaju pregovori, videće se da to nisu politička, već čisto ekonomska pitanja“, kaže Orbović.

On potvrđuje da su štrajkači sve vreme u komunikaciji sa Vladom, što je rekla i sama premijerka, demantujući navode štrajkača da Vlada komunicira sa njima preko medija.

Fijat mora da poštuje zakone Srbije: Ljubisav Orbović
Fijat mora da poštuje zakone Srbije: Ljubisav Orbović

„Ovo je sukob između Fijata i zaposlenih u Fijatu. Fijat mora da poštuje zakone ove države, a to je da pregovara dok traje štrajk. Fijat je to čak potpisao u svom kolektivnom ugovoru u kome piše da pet dana od početka štrajka mora da krene u pregovore“, zaključuje Orbović.

Na pitanje, zar ne bi trebalo da Vlada, i kao manjinski vlasnik i kao institucija koja se brine i o primeni zakona, insistira na pregovorima rukovodstva kompanije sa štrajkačima dok traje štrajk a ne da insistira da se štrajk prekine, Orbović odgovara:

„Mi ne znamo šta predstavnici Vlade razgovaraju sa Fijatom. To što nije rekla javno, ne znači da ne kaže njima. Suština problema je u oholom ponašanju Fijata kao države u državi. Verovatno se tako odnosi i u Poljskoj, i u Turskoj i u Brazilu, već gde ima fabrike.“

Članovi Nezavisnog sindikata su podržali štrajk, objašnjava Milorad Panović, predsednik Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva, ali ga nisu organizovali.

Odgovara premijerki koja ih optužuje da odbijaju razgovore u Vladi, objašnjavajući da traže paritetnu zastupljenost u pregovorima.

Kaže, njihov predstavnik je izbačen iz Štrajkačkog odbora. On ne zna da li iza svega stoji politički interes, ali se slaže da su radnici izmanipulisani.

„Ne mogu ništa da kažem oko političke dimenzije štrajka. Jedino što su me kolege obavestile iz naših međunarodnih asocijacija, čiji smo mi i Samostalni sindikat punopravni članovi, da su neki pregovori vođeni u maju i junu sa predstavnicima Samostalnog sindikata u Fijat Krajsler automobili Srbija. Radnici jesu izmanipulisani. To je moj lični stav. Zato što oni ne znaju istinu, na primer, o tim pregovorima u maju i junu. O njima oni pojma nemaju. Barem nemaju naši članovi, njih 700. Povedeni su u štrajk bez povratka. Neko ko je planirao štrajk, morao je da obezbedi izlaznu strategiju“, kaže Panović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG