Dostupni linkovi

Radnici Fiata uputili pismo Vućiću


Radnici Fiata i danas u su na ulicama Kragujevca
Radnici Fiata i danas u su na ulicama Kragujevca

U kompaniji Fiat Krajsler automobili u Kragujevcu i dalje je u toku potpuna obustava rada, a nekloko stotina radnika druge smene učestvovalo je protestnoj šetnji od fabrike do Skupštine grada gde su gradonačelniku Kragujevca Radomiru Nikoliću predali pismo za predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Njihove kolege iz prve smene nastavili su generalni štrajk u fabrici, kako ne bi trpeli posledice zbog napuštanja fabrike u toku radnog vremena.

Tokom protestne šetnje i ispred Skupštne grada Kragujevca štrajkači su skandirali “ovo je Srbija”,“radnici su robovi”, “zakone treba poštovati”, nosili transparente na kojima je pisalo “kapitalizam ne”, “nećemo da budemo jeftina radna snaga”i “bunt”.

Oni su u Skupštini grada gradonačelniku Radomiru Nikoliću predali pismo za predsednika Aleksanda Vučića sa pozivom da se uključi u rešavanje problema u njihovoj kompaniji.

Štrajkači su nezadovoljni zato što Vlada Srbije juče nije usvojila zaključak kojim bi im garantovala da neće snositi posledice ukoliko štrajk bude nastavljen i posle pregovora.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković, je poručio da se štrajkači nadaju da će, uz pomoć države, biti pronađeno rešenje za njihov štrajk.

“Država je ta koja treba da bude odgovorna. Svakoga dana i stalno, kada nam god država skrne malo sa puta moramo da je vratimo na naš put. Videli smo da Ministarstvo privrede nije uspelo da dovede predstavnike kompanije na razgovor. Videli smo juče da Vlada Republike Srbije nije mogla da donese uredbu koja bi nas zaštitila, jer izgleda da je neko jači od Vlade. Ko je je iznad Vlade Srbije? Zbog toga smo ovde da predamo pismo predsedniku drržave Aleksandru Vučiću da zaštiti Srbiju”, poručio je Marković.

U ovom trenutku, pored radnika u kompaniji FCA u Kragujevcu, već 120 dana štrajkuju i radnici fabrike šinskih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke, a štrajk su najavili i zaposeni u fabrici “Gorenje” iz Valjeva.

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije
Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije

Verovatno podstaknut radničkim nezadovoljstvom, koje se poput letnjeg požara, širi Srbijom i to u multinacionalnim kompanijama, čiju je privatizacija domaćih propalih fabrika vlast apostrofirala kao veoma uspešne primere, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da radnici koji štrajku treba da vode računa da time ne nanesu štetu, ne samo državi, dodajući da su Srbiji nužne investicije zbog otvaranja novih radnih mesta.

“Moramo se sačuvati štetnih posledica po Srbiju, jer nam je nužno da imamo investicije zbog otvaranja novih radnih mesta. Nemojmo samo da dovedemo do toga, da kasnije više nemamo oko čega da štrajkujemo, jer neće biti radnih mesta. Nemojmo da vučemo poteze koji su štetni ne samo po državu Srbju, nego i po radnike i po poslodavce” rekao je Dačić.

Proizvodni radnici FCA su u generalnom štrajku od 27. juna, od kada traže povećanje bruto osnovice za obračun zarada na 50.000 dinara, drugačiju organizaciju posla radi rasterećenja radnika koji rade više operacija, isplatu ostvarenih bonusa efikasnosti i naknadu troškova prevoza za angažovanje van standardnog radnog vremena.

Zbog štrajka u FCA u Kragujevcu do sada nije proizvodeno 5.760 planiranih automobila “fiat 500L”, avelike gubitke trpe i kooperanti iz Industrijske zone “Grošnica” koji proizvode delove za matičnu fabriku.

U međuvremenu je i sindikat “Fiatovog” kooperanta, kompanije “DAD Drekslmajer automotive” iz Zrenjanina, izrazio zabrinutost i naveo da posledice štrajka u kragujevačkoj abrici automobila mogu biti pogubne za sve kooperante uključujući i njihovu kompaniju.

XS
SM
MD
LG