Dostupni linkovi

Štrajk u Kragujevcu zaustavio fiat 500L


Sindikat FCA traži i povećanje osnovnih zarada

Zbog generalnog štrajka proizvodnih radnika u kompaniji Fiat Krajsler automobili Srbija (Fiat Chrysler Automobiles, FCA) koji traje od prošlog utorka, u fabrici nije proizvedeno 2.640 vozila fiat 500L, koje je glavni srpski izvozni adut. Poizvodnja je obustavljena i u kooperantskim firmama koje matičnu fabriku snabdevaju delovima.

Italijanska kompanija još se ne oglašava povodom štrajka zaposlenih i njihovih zahteva, a još nema ni zvanične reakcije države Srbije koja je vlasnik 30 odsto kapitala u kragujevačkoj fabrici.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković kaže za Radio Slobodna Evropa da radnici nastavljaju protest u fabričkim halama na svojim radnim mestima, ali da je proizvodnja modela fiat 500L i dalje potpuno obustavljena.

"Devedeset odsto radnika štrajkuje, montažne trake stoje, a proizvodnje nema. Danas je šesti dan potpune obustave rada i svakoga dana ne proizvede se planiranih 440 automobila, tako da je to direktna svakodnevna šteta", kaže Marković.

U sindikatu zbog toga očekuju hitan početak pregovora sa poslodavcem uz posredovanje države Srbije koja u vlasništvu kapitala kragujevačke fabrike ima 33 odsto.

"Prekid proizvodnje u FCA nanosi štetu i državi Srbiji koja je suvlasnik fabrike, a šteta je još veća kada se zna da su stale i kooperantske firme", ističe Marković.

Sindikat FCA traži povećanje osnovnih zarada sa 38.000 na 50.000 dinara, bolju organizacija rada koja bi smanjila preopterećenost radnika, isplatu bonusa za 2016. godinu i nadoknadu troškova prevoza za zaposlene koji su angažovani van standarnog radnog vremena.

Predsednik Štrajkačkog odbora Fabrike šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke, čiji radnici danas štrakuju stoti dan zbog neisplaćenih zarada, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica, Milan Vujičić, kaže za Radio Slobodna Evropa da su štrajkovi u "Goši", čiji je vlasnik firma iz Slovačke i u kompaniji Fiat automobili Srbija, opomena za državu, koja je stranim poslodavcima dala prevelike privilegije, "a oni ih sada zloupotrebljavaju".

"Mi ovde radimo bolje nego radnici kompanije ŽOS u Slovačkoj, a on tamo zarađuje 1.000 do 1.500 evra, dok nama ovde i ne daju platu. Ne samo ŽOS, Jura, FCA, već i drugi poslodavci se ponašaju vrlo neodgovorno prema radnicima. Zašto bi na primer Fiat u Torinu morao da plaća radnika 2.000-3.000 evra, kada ga u Kragujevcu plaća 300 ili 400 evra, a država mu je dala subvencije i mnoge druge povlastice", ističe Vujičić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG