Dostupni linkovi

Prikupljene donacije za plaćanje kazne aktivistkinje Aide Ćorović


Aida Ćorović
Aida Ćorović

Prikupljene su donacije za plaćanje kazne aktivistkinje Aide Ćorović, koja je pozvana na odsluženje zatvorske kazne jer je u Beogradu jajima gađala mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, saopštili su 18. marta nevladina Feministička antifašistička mreža (FAMa) i udruženje Krokodil.

Oni su u saopštenju napisali da su zahvaljujući individualnim donacijama 102 građana i građanki iz Srbije, regiona, Evrope i sveta, tokom noći prikupili potrebnu količinu sredstava kojom će pokušati da spreče odlazak Aide Ćorović na odsluženje kazne zatvora.

Dodali su da je prikupljeno ukupno 340.267 dinara (oko 2.900 evra), a da će novac koji preostane biti usmeren na "novopokrenuti SLAPP BACK fond za pomoć aktivistima koji vode slične bitke kao i Aida".

"Danas će novac biti uplaćen na račun Prekršajnog suda (lično od strane nekog od građana) pa se nadamo da će rešenje po kojem se obustavlja obavezno izvršenje biti izdato u što kraćem roku", saopštili su FAMa i Krokodil.

Oni su prethodno pozvali na prikupljanje novca i apelovali na "slobodoljubive ljude, ma odakle da dolaze, da doniraju sredstva", kako Ćorović ne bi otišla u zatvor.

"Stojimo uz prijateljicu i saborkinju Aidu Ćorović nakon odluke državnih organa Srbije da je do petka, 22. marta pošalju na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne, koju u demokratskoj zemlji nikada ne bi ni dobila", piše u prethodnom saopštenju udruženja Krokodil i FAMa.

Kako se navodi, Ćorović je osuđena u oktobru prošle godine na globu od 100.000 dinara, koju je, ne osećajući se krivom, odbila da plati, da bi joj potom ta novčana kazna bila preinačena u zatvorsku.

Ćorović je, kako je saopšteno, jajetom gađala lik "koji simbolizuje mržnju, nasilje, nečovečne zločine, razaranje, ratove".

"Činila je to za sve nas i u ime svih nas. Zato je danas naša obaveza da zajedničkim snagama sprečimo iživljavanje države nad Aidom i ujedno ojačamo međusobno poštovanje, razumevanje i solidarnost", navodi se.

U saopštenju su pozvali i na solidarno uklanjanje svih grafita kojima se glorifikuju ratni zločinci.

Zločincima se dižu obilježja, protivnici u Srbiji i BiH plaćaju kazne
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:23 0:00

Čorović je 14. marta izjavila za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je dobila rok od osam dana da se javi u zatvor "Padinska skela" na izdržavanje zatvorske kazne od tri meseca.

Aida Ćorović je sa aktivistkinjom Jelenom Jaćimović privedena nakon što je na Međunarodni dan borbe protiv fašizma bacila nekoliko jaja na mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu.

Pravosnažnu presudu Prekršajnog apelacionog suda na kaznu od 100.000 dinara (oko 850 eura) je dobila 14. decembra 2023.

U presudi se navodi da je Ćorović prekršila Zakon o javnom redu i miru, jer je "bacala jaja u pravcu stambene zgrade" i vređala policijske službenike prilikom vršenja dužnosti.

Evropska komisija je saopštila 15. marta da "pravda treba da obezbedi odgovornost za ratne zločine, a ne za proteste protiv veličanja ratnih zločinaca".

Istog dana su Udruženje svedoka i žrtava genocida i Udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa uputili pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem zahtevaju oslobađanje aktivistice, Aide Ćorović.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić je osuđeni ratni zločinac. On je pred Međunarodnim sudom u Hagu osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina tokom rata u Bosni i Hercegovini, zločina protiv čovečnosti i genocida.

XS
SM
MD
LG