Dostupni linkovi

Brisel o slučaju Ćorović: Odgovornost za ratne zločince, a ne one koji im se protive


Antiratna aktivistkinja Aida Ćorović, 25.novembar 2021.godine
Antiratna aktivistkinja Aida Ćorović, 25.novembar 2021.godine

“Pravda treba da obezbedi odgovornost za ratne zločine, a ne za proteste protiv veličanja ratnih zločinaca”.

Ovo je poručila Ana Pisonero, portarolka Evropske komisije (EK), povodom poziva za izdržavanje zatvorske kazne koji je dobila aktivistkinja Aida Ćorović, nakon što nije isplatila novčanu kaznu zbog toga što je jajima gađala mural osuđenika za ratne zločine, Ratka Mladića.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), portaprolka EK je podvukla da je sloboda izražavanja osnovno pravo Evropske unije koje treba zaštititi. Ona je navela da svaka mera lišenja slobode ili krivične sankcije mora biti opravdana i srazmerna.

“Svaka takva mera nametnuta na osnovu izražavanja političkih stavova je problematična i podleže strogim ograničenjima kako je to predviđeno članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima”, istakla je u izjavi za RSE Ana Pisonero.

Inače, aktivistkinja Aida Ćorović je sa koleginiciom Jelenom Jaćimović privedena nakon što je na Međunarodni dan borbe protiv fašizma bacila nekoliko jaja na mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu.

Pravosnažnu presudu Prekršajnog apelacionog suda na kaznu od 100.000 dinara (oko 850 eura) je dobila 14. decembra 2023.

U presudi se navodi da je Ćorović prekršila Zakon o javnom redu i miru, jer je "bacala jaja u pravcu stambene zgrade" i vrijeđala policijske službenike prilikom vršenja dužnosti.

Ćorović je u četvrtak rekla za Radio Slobodna Evropa da je dobila rok od osam dana da se javi u zatvor "Padinska skela" na izdržavanje zatvorske kazne od tri meseca.

Evropske institucije redovno u dokumentima podvlače problem veličanja i glorifikacije ratnih zločinaca u Srbiji.

Poslednji ziveštaj o napretku za zemlju je ponovio zaključak da određeni broj srpskih političkih partija i ličnosti, uključujući i ministarski nivo, nastavlja da pruža podršku osuđenim ratnim zločincima i javni prostor za njih.

Prema nalazima evropske komisije u godišnjem izveštaju za Srbiju, osuđeni ratni zločinci nastavljaju da šire govor mržnje u javnom prostoru, a određeni političari, kaze se u ovom dokumentu, i dalje, bez posledica, negiraju genocid u Srebrenici.

Ratko Mladić je osuđeni ratni zločinac.

On je pred Međunarodnim sudom u Hagu osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida.

XS
SM
MD
LG