Dostupni linkovi

U policijskoj akciji uhapšen v.d. Federalne uprave policije i komandant specijalne jedinice, potvrdio ministar Isak


Ramo isak, ministar policije Federacije BiH, marta 2024.
Ramo isak, ministar policije Federacije BiH, marta 2024.

Vahidin Munjić, vršilac dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP) i još četiri pripadnika ove uprave su uhapšeni u policijskoj akciji 22. aprila, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa(RSE) Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH 23. aprila.

Pored Munjića, među uhapšenima je i Mustafa Selmanović, komandant specijalne jedinice FUP-a, rekao je Isak za RSE.

"Za ove ljude nisam imao nikakvu informaciju da postoje ikakave istrage, osim putem medija. Neću da sumnjam da bilo ko ima išta sa kriminalnim grupama, dok se ne dokaže i dok se ne vidi ishod postupka", kazao je Isak za RSE.

U policijskoj akciji su uhapšene 23 osobe.

Među uhapšenima u policijskoj akciji su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona koji se sumnjiče za krivična djela organizovanog kriminala, pranja novca, primanje dara i drugog oblika koristi, neovlaštenog prometa opojnim drogama i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Policijska akcija je provedena na više od 30 lokacija na području Kantona Sarajevo. Izvršeni su pretresi stambenih objekata, motornih vozila, te prostora pravnih subjekata. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

Na upit kakav će biti status uhapšenih pripadnika FUP-a, Isak je rekao da će o tome biti odlučeno u nastavku procesa, ističući da je ova akcija u toku i da "istražni organi rade u prikupljanju dokaza".

Istovremeno, u saopštenju Europol-a, koje prenosi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, se navodi da su uhapšeni visokopozicionirani policajci u Bosni i Hercegovini dio "užeg kruga" narkobosa Edina Gačanina, koji je uhapšen u novembru prošle godine.

Gačanin se od marta prošle godine nalazi na "crnoj listi" Ministarstva finansija Sjedinjenih Država (OFAC), koje je navelo da se radi o jednom od najvećih svjetskih trgovaca drogom. Američke vlasti su ga označile vođom kartela "Tito" i "Dino", koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH.

Europol dodaje da je, osim napora u krijumčarenju narkotika u više zemalja, Gačaninov kartel uključen u pranje novca usko povezan s "Kinahan Organized Crime Group", kriminalnom organizacijom koju je OFAC ranije sankcionisao, navodeći da su značajna transnacionalna zločinačka organizacija.

Međunarodnu podršku u policijskoj akciji su pružili američki FBI, kao i Uprava za borbu protiv droga (DEA), te Europol.

XS
SM
MD
LG