Dostupni linkovi

Federacija BiH traži informacije o ruskim i kineskim vakcinama


Vakcinacija
Vakcinacija

Ministarstvo zdravstva Federacije BiH obratilo se u petak, 22. januara Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) tražeći da, posredstvom ambasada Rusije i Kine, od proizvođača vakcina protiv korona virusa u tim zemljama zatraži informacije o vakcinama.

‘’Ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH do sada nisu imali detaljne informacije o uslovima skladištenja, čuvanja, distribucije i primjene ovih vakcina, a saglasno uslovima proizvođača’’, naveli su iz Ministarstva zdravstva.

U saglasnosti sa zaključkom Vlade Federacije, pripremljene su i izmjene i dopune plana vakcinacije protiv korona virusa u FBiH, saopšteno je iz Ministarstva zdravstva tog entiteta.

FBiH se ranije opredijelila za nabavku vakcina u okviru “COVAX” i EU mehanizma, ali do sada još nije počela isporuka vakcina naručenih posredstvom ovih mehanizama.

Zbog kašnjenja isporuke prvih vakcina, BiH se odlučila za pokretanje direktne nabavke vakcina od “Pfizera”.

Iz Pfizera su za Radio Slobodna Evropa potvrdili da su spremni za razgovore oko nabavke vakcina.

„Pfizer je spreman da stupi u razgovore sa BiH koji se odnose na direktnu nabavku vakcine“, potvrdio je Mirza Vlajčić, direktor Pfizera u BiH.

Takođe je dogovoreno da se vakcine nabave za oba entiteta i od proizvođača vakcina iz Rusije i Kine, o čemu je bilo riječi na sastanku entitetskih premijera i resornih ministara sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom održanom u četvrtak, 21.januara.

Podsjećamo, Vlada FBiH na sjednici održanoj u četvrtak, 21. januara, prihvatila je Plan vakcinacije protiv COVID-19 u Federaciji BiH.

U prvobitnom planu Vlada FBiH se pribilježila za nabavku vakcina putem COVAX mehanizma za vakcinisanje 20 posto populacije (800.000 doza), kao i nabavku pomoćnih sredstava i zaštitne opreme za zdravstvene radnike putem Zajedničke nabavke Evropske komisije.

Vlada Republike Srpske takođe je usvojila Plan vakcinacije.

Na sastanku entitetskih premijera sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH rečeno je da bi prve vakcine mogle stići u BiH krajem januara ili početkom februara.

XS
SM
MD
LG