Dostupni linkovi

Enitetske vlade u BiH usvojile Plan vakcinacije protiv COVID-19


Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Republike Srpske (RS) usvojile su, na odvojenim sjednicama, Plan vakcinacije protiv COVID-19.

Vlada FBiH se pribilježila za nabavku vakcina putem COVAX mehanizma za vakcinisanje 20 posto populacije (800.000 doza), kao i nabavku pomoćnih sredstava i zaštitne opreme za zdravstvene radnike putem Zajedničke nabavke Evropske komisije.

U informaciji Plana vakcinacije u FBiH dat je osvrt i na novine u dijelu laboratorijske dijagnostike. Napomenuto je i da su izmijenjene tarife zdravstvenih usluga u FBiH, čime je cijena testiranja na SARS-CoV-2 dodatno smanjena na 96 KM (oko 50 eura), a serološkog testiranja na 36 KM ( oko 20 eura).

Kako je saopšteno iz Vlade RS-a, za sprovođenje Plana vakcinacije protiv COVID-19 u RS-u zadužuju se Institut za javno zdravstvo RS-a i druge entitetske zdravstvene ustanove. Institut za javno zdravstvo zadužen je i da redovno izvještava Vladu o sprovođenju Plana vakcinacije.

“Vakcinacija, kao najefikasnija specifična mjera za sprečavanje pojave i širenja zaraznih oboljenja, predstavlja značajnu mjeru u globalnoj borbi protiv pandemije COVID-19. Primarni cilj vakcinacije protiv COVID-19 je da se smanje morbiditet i mortalitet uzrokovani ovom bolešću te da se utiče na ograničavanje širenja bolesti, kako bi se očuvalo funkcionisanje zdravstvenog sistema, ekonomije, obrazovanja i svih drugih aspekata društva”, navodi se u saopštenju iz Vlade RS.

Plan vakcinacije protiv COVID-19 u RS-u sadrži, između ostalog, planiranje i koordinaciju kampanje vakcinacije protiv COVID-19, prioritetne grupe za vakcinaciju, upravljanje ljudskim resursima potrebnim za kampanju vakcinacije i trening osoblja, čuvanje i distribucija COVID-19 vakcina i priprema hladnog lanca, monitoring vakcinacije, prikupljanje, prijavljivanje i korišćenje podataka iz nadzora nad COVID-19.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i dva entitetska premijera- Fadil Novalić i Radovan Višković odlučili su na sastanku u Sarajevu, u četvrtak, 21. decembra, da će BiH krenuti u direktnu nabavku Pfizer, ruske i kineske vakcine .

U BiH u četvrtak, 21. januara, zabilježeno je 489 novooboljelih od korona virusa, dok je 15 osoba preminulo.

Prema informacijama Ministarstva civilnih poslova, u BiH je od korona virusa oboljelo više od 119.000 osoba, dok je preminulo više od 4.500 ljudi.

XS
SM
MD
LG