Dostupni linkovi

Parlament FBiH odobrio zakon ključan za aranžman s MMF-om


Ilustracija
Ilustracija
Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije u četvrtak su usvojili zakon o prijevremenom, povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata po hitnom postupku, čime je stvoren uslov za isporuku naredne tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda i održavanje fiskalne stabilnosti Federacije.

Premijer Federacije Nermin Nikšić upozorio je prije usvajanja da bi bez novca od naredne MMF-ove tranše uslijedile uštede u svim stavkama federalnog budžeta za 30 posto, i to od 1. maja. Bli bi ugroženi budžeti na svim nivoima u BiH, a posebno budžeti kantona:

„Direktno ćemo ugroziti budžet BiH, ali i RS-a, naročito se ugrožavanje finansijske stabilnosti odnosi na kantone. Pripadajući iznos koji bi u tom slučaju kantoni od danas pa do 2014. godine trebali da ukalkulišu u svoj budžet iznosi 126 miliona konvertibilnih maraka", upozorio je Nikšić.

Ovim zakonom prvi put se u pravo na penziju uvode demobilisani borci i ratni vojni invalidi, što znači ukupno novih 6.000 korisnika. Prosječne penzije će sa 350 eura pasti na nešto manje od 250 eura. Osnovni principi zakona usklađeni su sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Federalni ministar za boračka pitanja Zukan Helez objasnio je da se radilo na ujednačavanju vojnih sa redovnim penzijama:

„Prosječna povoljna penzija će biti 490 maraka, a ova prosječna iz radnog odnosa i dalje ostaje 350 maraka. Malo smo ih približili, ali još uvijek ima veliki nesklad", naveo je Helez.

Klubovi hrvatskog i bošnjačkog naroda tražili su usvajanje velikog broja amandmana, koje je Vlada odbila. Inače, Predstavnički dom je usvojio samo jedan amandman kojim se reguliše plaćanje penzija:

„Federalni zavod za mirovinsko-invalidsko osiguranje će kod donošenja rješenja za sve korisnike ovog zakona i korisnike drugih zakona kojima se mirovina isplaćuje iz sredstava proračuna navesti iznos koji se isplaćuje prema propisima iz mirovinsko-invalidskog osiguranja 50 posto iz sredstava proračuna i iznos koji pada na teret proračuna FBiH.“

Klub Hrvata tražio je da se uopšte ne raspravlja o ovom prijedlogu, uz obrazloženje da branitelji iz Hrvatskog vijeća obrane nisu zadovoljni tekstom zakona. Tražili su i da se zbog obaveze prema 1.500 bivših pripadnika Oružanih snaga BiH bude usvojen poseban zakon, kako bi im se riješio status. No, to nije dobilo potrebnu većinu glasova delegata.
XS
SM
MD
LG